söndag 21 juli 2019

Weekend till Gdansk đŸ‡”đŸ‡±đŸ˜Š

För nÄgra veckor sedan sÄ Äkte vi till Gdansk för en lÄngweekend. HÀr kommer ett senare inlÀgg frÄn den trippen frÄn oss. Hoppas ni har en trevlig resa tillsammans med oss ÀndÄ:


Torsdag 2019-06-13

Hej igen dĂ€rute 😊 Idag Ă€r det dags för att resa till Gdansk i Polen för en lĂ„ngweekend. Det Ă€r en liten försenad 20 Ă„rs present till Tricia. Eller ja en överraskningsresa frĂ„n mig som tyvĂ€rr inte blev en överraskningsresa. Men som sĂ€kert kommer bli lika superhĂ€rlig Ă€ndĂ„. Vi Ă€r sĂ„ vĂ€rda det. BĂ„da tvĂ„ efter en lite stressig period, men sjĂ€lvklart mest för födelsedagsbarnet =) Idag jobbar jag till kl 15. Sedan checkar jag ut och Tricia ansluter vid den tiden till mitt jobb och vi drar oss mot flygplatsen.

Jag har varit endast lite kort och snabbt i Polen de senaste Ă„ren. Men jag har vaga minnen frĂ„n barndomsbesök. DĂ€r lite smĂ„mynt förvandlades till enorm mĂ€ngd godis. Det har sĂ€kert förĂ€ndrats men det har jag med, sĂ„ den stora matkassen med godis för nĂ„gra smĂ„mynt hade inte imponerat lika mycket pĂ„ mig lĂ€ngre idag 😂 SĂ„ nu fĂ„r Polen allt försöka imponera med annat.

Jag Àr vÀldigt nyfiken pÄ att Àven vid annat tillfÀlle besöka landet för vandring. Fick ett tips för nÄgot Är sedan. Men semesterdagarna rÀcker inte riktigt till. KÀnner ni igen er i det? Men nu sparar vi den lilla godsaken till nÄgon annan gÄng. Men lÀgg pÄ minnet de Polska bergen sÄ fÄr vi se i framtiden nÀr/om det nÀmns av oss hÀr igen?

Denna gĂ„ngen gĂ€ller besök i Gdansk torsdag till mĂ„ndag. MĂ„nga har frĂ„gat vad skall ni göra dĂ€r? Party, dricka öl och spa Ă€r det som folk kĂ€nner till att man Ă„ker dit för. Det kommer knappast bli mycket av nĂ„got av dessa nĂ€mnda för nĂ„gon av oss tvĂ„. Vad vi hittar pĂ„ fĂ„r vĂ€der och vind visa oss. Vi har iallafall bokat en studio i gamla stan som pĂ„ bilder ser vĂ€ldigt fin ut. Snart vet vi mera 😊

Att lÀmna jobbet strax efter 15 var nÀst intill perfekt planering. 15:30 svÀnger vi in pÄ den bokade parkeringsplatsen pÄ Landvetter. Det gÄr snabbt och smidigt att promenera bort till terminalen frÄn parkeringsplatsen. Eftersom vi redan Àr incheckade hemifrÄn sÄ Àr vi snart uppe vid gaten. Vi har t.o.m ganska gott om tid att sitta och slappa en stund före det Àr dags för avgÄng. Flyget landar nÀra inpÄ vÄr avgÄng, om det Àr sent vet jag inte. Kanske de alltid har sÄ liten marginal? Men vi tÀnker tanken att vi kommer vÀl aldrig kunna vara i luften 17:35? Men jo nÀst intill Àr vi det. Vi flyger in den lilla ynka förseningen och i Gdansk landar vi i god tid. Snabb och smidig resa kÀnner man nÀr vi gÄr ut frÄn den lilla terminalen.

Jag vet sÄ klart vad uber (taxi) Àr men jag har aldrig anvÀnt det. Nu var det premiÀr. Oerhört smidigt. Man har en app, dÀr man lÀgger in vart man Àr och vart man skall. Det stÄr exakt vart bilen befinner sig samt vart vi stÄr och snart Àr vi upplockade. Det Àr en privatperson som kör oss i en vanlig bil. Men oerhört proffsig samt en bra bil och vi betalar dÄ för en Uber frÄn flygplatsen till utkanten av gamla stan 32 PLN = ca 85 svenska kronor. Snabbt, smidigt och proffsigt. Betalar gör vi via det inlagda betalkortet och vi har alltsÄ strax efter 2 timmar efter att planet lyft i Göteborg blivit avslÀppta dÀr vi skall hÀmta nyckeln till vÄrt boende. Det absolut bÀsta Àr att man betalar via appen före man ens gÄr in i bilen. Man ser priset före man bestÀller resan och ingen tjafs om pengar/betalning och han vet redan vart vi skall. Oerhört enkelt och smidigt och inga problem med sprÄket.

Vi fÄr nyckeln till boendet frÄn en agency som ligger vid krigsmuseet och vi promenerar in till centrala Gamla stan dÀr vi skall bo. Redan denna lilla biten förundras vi över lugnet och hur otroligt inbjudande, mysigt och vÀlkomnande allt Àr. Inget kommersiellt krimskrams.

Fint vÀlkomnande

Vi bor pĂ„ en gata med bĂ„de matbutiker och restauranger. Vi gĂ„r in i mataffĂ€ren och köper med nĂ„got litet hem till lilla köket i studion som vi Ă€r pĂ„ vĂ€g mot. VĂ€l vid trappuppgĂ„ngen sĂ„ blir vi fundersamma. Vi gĂ„r in genom en port med portkod och sedan kommer vi till dessa 72 trappsteg upp. Det Ă€r en VÄÄÄÄLDIGT sliten trappuppgĂ„ng och det luktar gammalt duvspill. Det stĂ„r stor lapp att dra igen porten noga sĂ„ inga otillĂ„tna gĂ€ster kommer in. Men sĂ„ gĂ„r vi in genom dörren till lĂ€genheten och vĂ„r studio Ă€r precis sĂ„ fin som den var nĂ€r vi bokade den pĂ„ AirBnb och vilken magisk utsikt. Vi drunknar och att bara kunna öppna upp dessa fönster pĂ„ vid gavel Ă€r sĂ„ underbart. Vi Ă€r framme, vi Ă€r hemma, vi har det bĂ€st! Njutningen Ă€r totalt. Se denna lilla filmen frĂ„n studion.


Vi packar in det lilla vi handlat in i kylen, gör oss hemmastadda och nu har klockan hunnit bli 21 före vi tar en promenad inne i gamla stan före vi gÄr till en restaurang pÄ egna gatan och tar och bestÀller in varsin god pasta. Al dente, smakrik och det Àr en helt underbar varm kvÀll dÀr vi sitter pÄ uteserveringen. DÄ kÀnns det verkligen som att vi befinner oss bra mycket lÀngre söderut Àn norra Polen. Detta endast 2 timmars resa hemifrÄn.



Vi pratade hemma före avresan om den lokala polska ölen Tyskie. Japp och den var precis sÄ blaskig som typ Corona sÄ den slinker skönt ner i strupen. Billig inhemsk öl. Det har pratats mycket om det hemma, att Polen Àr inte lika billigt som det har varit. Nej, det fattar vilken Pelle som helst. Men middagen kostar pÄ denna restaurangen som typ en lunch dÀr hemma istÀllet för middagen som vi nu Àter och dÄ smakar den bra mycket bÀttre Àn en vanlig lunch.

Nu Àr vi trötta och nÀr vi lÀgger oss efter midnatt med fönster pÄ vid gavel sÄ kÀnns det fantastiskt. Vi bor pÄ 4.e vÄningen och vi har inte dragit för nÄgra gardiner. Det Àr en ljuvlig kÀnsla att somna till utsikten av den magnifika kyrkan. NÀr man sedan öppnar ögonen pÄ fredagsmorgonen sÄ möts man Äter av denna underbara vyn.

Efter att vi gÄtt upp och gjort oss ordning för dagen sÄ tar vi och gÄr ner till restaurangen snett över gatan för en frukost.

Denna tallrik gick pÄ 27:-

Vi sitter dÀr vÀl och lÀnge och ser hur folk gÄr till och frÄn saluhallen Hala Targowa. Efter frukosten tar vi den lilla promenaden dit bort och frukt och grönsaksmarknaden utanför Àr helt underbar. DÀr och dÄ beslutar vi oss att idag eller imorgon blir det middag hemma i lÀgenheten. För det ena efter det andra ser helt magiskt gott ut. Vilka hÀrliga frukter och grönsaker utanför saluhallen! Nere i saluhallen finns det fint kött samt korv. StÀmningen Àr pÄ topp pÄ bÄde oss och de som sÀljer. Snart har vi massor av fantastiska rÄvaror och har Àven köpt med oss den mest underbara buketten tillbaka till lÀgenheten. Den lilla men mycket fina buketten för endast 5 PLN = ca 13 SEK.





Inköpta jordgubbar samt sparris






HÀr köpte vi blommorna

Vi lÀmnar det vi handlat snabbt hemma och sedan promenerar vi bort mot lÄnga torget. Först gÄr vi mot glassen vi passerade igÄr. De lagar glassen sjÀlva dÀr och nu vill vi smaka den och den Àr sÄklart magiskt god. Vi flanerar runt som de bÀsta turister som vi Àr och ser oss omkring Àtandes pÄ denna gudomliga glass. GÄr bland annat till turistbyrÄn för att se vad som finns att upptÀcka. Allt vi vill besöka kommer det inte bli av att vi hinner med under denna resan...



De har motsvarande styr & stÀll hÀr fast som elcyklar. SÄ vi beslutar oss nu att ge dem ett försök. De har ett smart system. Man kan teckna ett 2 dagars abonnemang för endast 20 PLN = ca 54 SEK. DÄ fÄr man ha cyklarna max 5 timmar per dag. (300 minuter) vi hade dock missuppfattat det hela sÄ abonnemanget gÀllde 2 cyklar. SÄ dÄ hade det varit bÀttre för oss att teckna ett 2 dagar + (PLUS) abonnemang som man fÄr ha upp till max 700 minuter per dag. Nu betalade jag in 20 PLN x2 och dÄ dras det inte mer Àn ett abonnemang. Gör ju inget för vi Àr ju hÀr 4 dagar men nu fattar ni nog problemet. Men en mycket vÀl fungerande app och jÀttefina cyklar. Man kan Àven "parkera" dom. DÄ Àr de fortfarande lÄst till dig. DÄ tickar sÄklart tiden. Men man fÄr ÀndÄ göra det x antal minuter sÄ man kan göra ett snabbt Àrende och sedan cykla vidare. Mitt pÄ dagen kan det vara lite mindre tillgÀnglighet pÄ lediga cyklar. Men man ser lÀtt i appen vart det stÄr parkerat.

Idag fredag skulle vi ut pĂ„ en cykeltur. SĂ„ vi styr cyklarna ut frĂ„n gamla stan och cyklar ivĂ€g förbi krigsmuseet som vi skall besöka en annan dag och vidare lĂ€ngst med kustremsan bort mot Sopot.  Det Ă€r till större delen av vĂ€gen fina cykelvĂ€gar den vĂ€gen vi vĂ€ljer. Men man kan nog vĂ€lja fina cykelvĂ€gar hela vĂ€gen om man bara tittar lite mera pĂ„ cykelkartan. Vi stannar till ca halvvĂ€gs och besöker en enorm strand med en pir och njuter av det vackra sommarvĂ€dret. Vi drar oss sedan vidare mot Sopot.






Antingen har vi missat nÄgot med Sopot, ber om ursÀkt isÄfall men vi fattar inte riktigt grejen med Sopot. Vi tycker Gdansk Àr mycket trevligare tillhÄll. Men Àr man ute efter spahÀng sÄ skall detta vara stÀllet tydligen. Men för oss blir det nu efter lite strandhÀng, lunch och letande efter ett trevligt kaffestÀlle att vi ger upp och bestÀmmer oss för att bege oss tillbaka till Gdansk.

Sopot

Sopot kyrka

Sopot torg

PÄ vÀg hem frÄn Sopot tar vi och gÄr en bit precis vid havet pÄ stranden. Det Àr en hÀrlig kÀnsla att gÄ med fötterna i vattnet nÀr det Àr sÄpass varmt. Efter ett tag bestÀmmer vi oss dock för att leta upp nÄgra cyklar för att dra oss hemÄt. Vi stannar till vid en kiosk intill stranden och tar en vÄffla med fÀrska jordgubbar. Snacka om att mellisen va pÄ topp.





Vi hittar endast en cykel nÀr vi letar. SÄ Tricia fÄr Äka pÄ pakethÄllaren tills att vi hittar en till. ( obs! ej tillÄtet ) NÀr vi kommer tillbaka till Gdansk har vi cyklat ca 2.8 mil t&r. Vi lÀmnar cyklarna och gÄr till det mysiga fiket snett över gatan hemma och tar en ljuvlig kaffe med macarons.


Nu har klockan redan nÀrmat sig 20:00 Vi gÄr hem och byter om och gÄr ner pÄ stan för att för kvÀllen Àta lite polsk mat. Vi testar en soppa som vi dessvÀrre eh* inte gillar och sedan blir det deras variant av pirog/dumpling som smakar gott med lite spÀnnande smakkombinationer.

NÀstan sÄ vi inte vill gÄ hemifrÄn


Maten

Liten jĂ€ttemysig restaurang med nĂ€rproducerat och trevlig uteservering. AlltsĂ„ Gdansk Ă€r bara bĂ€st pĂ„ det. AlltsĂ„ med den ena mysiga cafeet eller restaurangen som följs efter nĂ€sta och nĂ€sta. SĂ„ man vet inte vilka russin man skall Ă€ta ur kakan. Runt 23 tiden tar vi och promenerar hemĂ„t genom gamla stan denna ljumma sommarkvĂ€ll. Återigen somnar vi gott i vĂ„r fina lilla studio med ett leende pĂ„ lĂ€pparna.


LĂ„nga torget


Passerar detta nÀr man ska hem till oss

Lördag morgon. Tiden rullar pÄ fort nu. Men denna morgonen blir det lyxfrukost hemma istÀllet efter vÄr torghandel igÄr. Det blir en skÄl med fÀrska jÀttefina jordgubbar. SmörgÄs med salami, brie och gul tomat. Kaffe, te och apelsinjuice.


Efter frukosten gĂ„ vi och besöker den fina kyrkan vi ser frĂ„n fönstret. ( St Mary´s Basilica ) Den Ă€r magiskt vacker och enormt stor. Den sĂ€gs vara vĂ€rldens största tegelkyrka. Vi förundras över sĂ„ fĂ„ besökare och hur stor vacker kyrka det Ă€r. Ja ni fĂ„r av bilderna se sjĂ€lva.








Sedan tar vi och erlÀgger 10 PLN (ca 27 svenska) och knatar de 409 stegen upp till plattan uppe vid kyrktornets topp. Ja vid korset som vi ser frÄn vÄr studio och uppe pÄ plattan fÄr vi en underbar vy över Gdansk.


Klockan klÀmtar för dig





Ser ut som kulisser, husfronten.

TrÄng trappa, inget för den klaustrofobiska

Sedan kör vi Ă„ter lite sightseeing i gamla stan fram tills att det blir dags för ett cafebesök. Efter det  tĂ€nker vi oss att vi skall cykla en svĂ€ng. Men nu stöter vi pĂ„ nĂ„got fel med cykelappen. SĂ„ det tar lite tid att fixa det. Det löser sig dock snabbt efter att vi ringt företaget och de löste problemet direkt. Vid detta laget kurrar magen och vi tar och besöker ett fiskstĂ€lle. Vi delar pĂ„ en pommes och bestĂ€ller in rĂ€kor med vitlök samt gott bröd att doppa i. Sedan tar vi och letar cyklar.


Nu var det inte sÄ lÀtt att fÄ tag pÄ ledig cykel en lördag vid den tiden. Men nÀr vÀl cykel letandet löst sig och vi har varsin cykel sÄ drar vi oss ut mot Stogi strand. Det byggs överallt och det blir lite krokiga vÀgar. Men vi nÄr snart sanddynorna. Vi tar oss ner till den enorma stranden. Sitter och chillar lite i det vackra vÀdret. Det Àr nÀst intill folktomt. Till slut byter jag om och tar ett dopp. Det Àr mycket varmare i vattnet Àn vad jag hade rÀknat med. Samt vattnet Àr mycket sötare.

Ena hÄllet, bort frÄn Gdansk

Andra hÄllet, mot Gdansk

Sedan cyklar vi tillbaka in till stan igen och nu hittar vi snabbare och lÀttare och Àr snart dÀr. Vi drar oss direkt vidare till shoppingcentret Forum. JÀttefint shoppingcenter. Inte för att vi hittade sÄ mycket men det var fint shoppingcenter mitt i stan. Sedan cyklar vi hem mot studion igen.



IkvÀll blir det sen middag hemma i studion och vi tar det lite piano. Ja inte Àter vi tidigare för det inte. Klockan var redan mycket nÀr vi kom hem innanför dörren.


Medan vi Àter drar Àven ett ÄskovÀder in och det riggas kamera och stativ i fönstret och vilken vy vi sedan fÄr för skÄdespelet. Helt fantastiskt. SÄ dramatiskt. Ja ni fÄr döma sjÀlva av bilderna nedan.
OBS, klicka gÀrna pÄ bilderna för att se dem bÀttre!







Söndag morgon och det blir lyxfrulle hemma igen i studion före vi rullar ivÀg med vÄra lÄnecyklar mot Krigsmuseet. Vi Àr pÄ plats och köpt intrÀde till nÀr dörrarna slÄs upp kl 10. IntrÀdet kostar 23 PLN per person och ytterligare 5 PLN per person för audioguide = totalt ca 75 SEK per person. Audioguiden finns Àven pÄ flera sprÄk och den rekommenderas, den finns dock inte pÄ svenska. Rekommenderar Àven er att vara dÀr nÀr de öppnar. Men eftersom man inte fÄr ha med ryggsÀck in sÄ lÄser vi in dom i skÄpet. Klantigt nog Àven min lÄngÀrmade tröja. Sedan frös jag mer eller mindre kommande 4 timmar. RÀkna absolut med att spendera minst 4 timmar dÀr inne och aircondition Àr pÄ sÄ ta pÄ en skön tröja. Oerhört intressant och samtidigt oerhört förkrossande tragiskt. Det var alltsÄ hÀr i Gdansk, eller dÄvarande Danzig som andra vÀrldskriget startade och dÀr Hitler fick en anledning att starta det. Det Àr mycket gripande historia som vi verkligen inte fÄr glömma. 1 September 1939 vid halvön Westerplatte utanför Gdansk dÀr startade det.

⚠️🛑VARNING FÖR STARKA BILDER! 🛑⚠️


Posters och reklamaffischer innan kriget

Redan innan kriget gjorde sig Japan redo med bla barn.

Historien om hur kriget började
Historien om hur kriget började




BröllopsklÀnning vars tyg kommer frÄn en japansk fallskÀrm

En stad i ruiner


NÀr kriget tog slut hade 6 miljoner judar mördads
varav 3 miljoner var polska judar




Ung flicka som fick se sin syster dö


Till slut fick hon föras bort



Judarnas matkort. Dessa matkorten gjorde att de fick mat,
men de fick endast mat nog för att precis överleva.


NÄgra fÄ av alla judar som dog

Ovetande om vad som vÀntade dem tog de med sig sin
packning i deras fina resvÀskor.

Judar stÄr pÄ kö för att fÄ lite mat




Posters om bla hur man skulle bete sig under kriget

Jesus frÄn en kyrka. Ett skott
som hade rÄkat gÄ rakt genom


I rÀttssalen efter kriget dÄ de skyliga skulle straffas.
Snacka om mycket pappersarbete


Det Àr med tunga steg som klockan passerat 14:00 och vi lÀmnar krigsmuseet. Vi hoppar upp pÄ cyklarna igen och drar oss bortÄt gamla stan dÀr vi spanat in ett lokalt ölbryggeri dÀr det skall intas deras eget bryggt öl samt typ polsk wienerschnitzel samt pommes. Mycket gott vill jag lova bÄde mat och dryck.

Huuuuur gott?

Deras egna öler

Bryggeriet mitt i restaurangen


NÀr vi Àr mycket mÀtta och belÄtna drar vi oss ut pÄ stan för att se Sverigematchen mot Thailand. Men nÀhÀ det gick vi bet pÄ Àven om vi hittade flera sportbarer som hade flera försökt fÄ in kanalen. SÄ nÀr vi kommer hem till studion sÄ Àr det bara en liten kort stund kvar pÄ matchen. Den slutar med vinst Ät Sverige och nu lÀgger vi oss för att sova lite middag med vidöppna fönster mot den polska himlen. Oj vad vi somnar skönt. NÀr jag vaknar fÄr jag för mig att pilla pÄ hyrcykelappen lite och helt plötsligt klarar jag av att lÄsa upp cykeln pÄ distans. Oj vad brÄttom jag fick nu, jag bara flög ut mot gatan för att rÀdda att ingen drar ivÀg med cykeln som vi hade lÄst upp frÄn sÀngen. Det blev hur som helst ett gott skratt och ett bra sÀtt att snabbt komma ut efter vilan. Man kan sÀga att Tricia fick ett ordentligt och snabbt uppvaknande före jag sprang hemifrÄn och hon fick komma strax efter. Vi tar och cyklar en svÀng i stan och ser oss omkring lite.





Det Àr lite kallare i vinden nu sÄ vi lÀmnar snart in cyklarna och tar och drar oss mot lÄnga torget Äter igen. Vi Àr ju inte speciellt hungriga men tÀnker att nÄgot mÄste vi Àta och vi som har sÄ mÄnga matstÀllen kvar vi hade önskat att prova men tiden och magen rÀcker inte till. Valet blev nu iallafall att gÄ till Pan Kejk. Men vi beslutar oss för att dela pÄ en varm matpannkaka och att efter det dela pÄ en dessertpannkaka.


HÀr görs vÄran matpannkaka

Resultatet


Men vilken tur vi valde att dela. För vi orkade inte ens med det. Även om vi delade sĂ„ blev det bara för mycket av (pann)kakan. NĂ€r vi lĂ€mnar stĂ€llet Ă€r klockan snart 23 och det Ă€r dags att promenera hemĂ„t. Imorgon fĂ„r vi se vad sista halva dagen bĂ€r med sig för oss.



Vi sÀtter klockan pÄ mÄndagen tidigt. Vi skall se om vi tar en cykeltur pÄ morgonen ut mot Westerplatte eller om vi gör nÄgot annat. NÀr jag vaknar tidigt sÄ Àr jag dessvÀrre mÄillamÄende. Inte jÀtte men ÀndÄ sÄ det ligger dÀr och pyr och man vet inte riktigt vad det skall bÀra med sig. Tricia kÀnner inget men Àr istÀllet trött. SÄ vi stryker tanken med Westerplatte. Vi vill vÀldigt gÀrna tillbaka till Gdansk nÄgon dag sÄ vi kÀnner att vi mÄste spara nÄgot till nÀsta besök. Vi vilar/sover en stund till och sedan Àter vi frukost och packar ihop oss. Vi har studion till klockan 11. NÄgra minuter i 11 sÄ drar vi oss ner till gatan. Vi bestÀller en uber till ett för oss nytt shoppingcenter. Vi drar runt dÀr inne en stund. Man slÄs av tanken att varför drar vi ens in till ett shoppingcenter. Vi Àr ju tÀmligen ointresserade. Men helt plötsligt Àr den dÀr, min numera nya fina lilla kabinvÀska. Jag slÄr till, jag kÀnner jag behöver en lite större Àn den jag har. Men det var ju en spontan shopping... Sedan inser jag men hur tusan gör vi nu? Helt plötsligt har vi 3 kabinvÀskor. Ha ha tror ni vi fÄr lÀmna tillbaka den - nejdÄ. Byta fÀrg eller storlek javisst, men inte lÀmna tillbaka.

Vi tar nu och bestÀller nÀsta uber till flygplatsen. Mitt illamÄendet hÀnger i sig och oron över vÀskorna med. Men vi har verkligen turen med oss. Min gamla vÀska Àr grÀnsfall till den tillÄtna mindre vÀskan vi fÄr ha och vi mer eller mindre smugglar med den ombord. Allt flyter nu pÄ igen och vi landar snart i Göteborg. Vi har trÀningsklÀderna i bilen. Jag fÄr hoppa det, magen sÀger nej. Men Tricia byter om i baksÀtet och Äker direkt till fotbollen.


Weekenden i Gdansk försvann förbi otroligt snabbt. BÄde Gdansk och Polen har gjort ett bra intryck pÄ oss och vi kommer gÀrna tillbaka igen. Det Àr verkligen en weekend stad vi kan rekommendera. Och vi hyrde verkligen en jÀttefin studio i gamla stan.

Vi flög med Wizzair direkt frĂ„n Göteborg och betalade 900:- för flyget tor för 2 personer inkl Prioritet och dĂ€rmed en mindre vĂ€ska och en kabinvĂ€ska var. Vi betalade 2400:- för studion för 4 nĂ€tter sĂ„ totalt  3300:- för flyg inkl boende för tvĂ„ personer. Uber frĂ„n flygplats till gamla stan ca 85:- per vĂ€g. AnvĂ€nder man cyklarna Mevo som transportmedel sĂ„ rör det sig om ca 25-50:- per dag för 2 pers. Sedan Ă€r ju maten med frukost och lunch och middag helt efter vilken ribba man lĂ€gger. Man kan ju lĂ€gga hur mycket som helst eller vĂ€ldigt lite. Man kan tex pĂ„ cafe fĂ„ en ok frulle för 25:-

VĂ„r studio:









Men lite info om Gdansk. Det Ă€r en av Polens största och Ă€ldsta stĂ€der. Den var under en lĂ€ngre tid en central hamnstad under Hansa och medeltiden. Gamla staden har mysiga kullerstensgator och det syns tydligt i arkitekturen att det finns annan historia dĂ„ den inte Ă€r sĂ€rskilt Polsk. De har som vi nĂ€mnde vĂ€rldens största kyrka byggd av tegel.  Det var hĂ€r som andra vĂ€rldskriget startades men Ă€ven hĂ€r som kommunismen i centrala Europa började falla. Numera Ă€r staden mer eller mindre sammanvĂ€xt med kurorten Sopot och Gdynia. De kallas pĂ„ svenska typ "trippelstaden". PromenadstrĂ„ket lĂ€ngst med hamnen Ă€r jĂ€ttemysig med trevliga restauranger. Du har mĂ„nga fina strĂ€nder i omrĂ„det. Shopping skall det finnas en del av men inget jag personligen skulle direkt Ă„ka dit för. Bor man runt gamla stan har man gĂ„ngavstĂ„nd till det mesta. Vill man ta sig nĂ„gonstans finns det bĂ„de bussar och spĂ„rvagnar. Gott om taxi och vÀÀÀÀldigt mĂ„nga uber.

NÄgra sevÀrdigheter som vi inte besökte men som man gÀrna hade besökt Àr Westerplatte, dÀr andra vÀrldskriget startade. Oliwakatedralen, BÀrnstensmuseet, National Museet, sedan lite lÀngre ut koncentrationslÀgret Stutthof samt slottet Malbork men Àven halvön Hel samt givetvis att besöka nÄgot spa. Man kan Àven hyra en bÄt att puttra i kanalen med, samt Äka Pariserhjulet AmberSky Gdansk. Och att tex ta en drink pÄ Hiltons takbar. Det finns en uppsjö trevliga shoppingcenter. Samt arkitekturen Àr annorlunda och vacker. Glöm heller inte att det finns en oÀndlighet med trevliga restauranger, caféer och pubar samt lokala bryggerier. Det Àr vÀl vÀrt att besöka Gdansk. Vi tackar den vackra för oss för denna gÄngen och nÀsta gÄng vi ses blir i Italien i senare delen av Juli.

Until then CIAO

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar