torsdag 1 augusti 2019

Kattegattleden 🚮😊😎⛺️

Söndagen den 14:e juli

Vi kĂ€nde för att rivstarta semestern pĂ„ ett aktivt sĂ€tt. Att bara komma hemifrĂ„n och slĂ€ppa precis allt efter en jobbig period arbetsmĂ€ssigt iallafall för mig. Det sista perioden före semestern sĂ„ kĂ€ndes det som jag hade fĂ„tt Ă„terfall av min sjukdom. Jag tog prover men de visade sig att de vara bra. SĂ„ dĂ„ var det helt enkelt "vanlig stress" ;)  Tricia hade planer för lördagskvĂ€llen sĂ„ det passade ganska bra att tvĂ€tta och packa under lördagen. Men framförallt att undersöka kommande dagars vĂ€der. För vi hade beslutat att OM vĂ€dret skulle vara hyfsat riskfritt frĂ„n regn sĂ„ skulle vi bege oss ivĂ€g pĂ„ cyklarna söderut söndag morgon.

Vi skulle isÄfall cykla lÀngst med Kattegattleden. Kattegattleden Àr 390 km och strÀcker sig frÄn centrala Göteborg till centrala Helsingborg. Den gÄr den mesta strÀckningen lÀngst med mixade cykelvÀgar, grusvÀgar samt mindre trafikerade vÀgar. Bara en liten strÀckning dÄ och dÄ lÀngst med den trafikerade vÀgen. Vi kom fram till att om vi ville vara tillbaka senast torsdag lunch i Göteborg för att se Gothia Cup slutspelen, dÄ skulle vi nog inte hinna riktigt hela leden. SÄ det passade bra att söndagmorgon haka pÄ pappa/morfar ner till Apelviken/Varberg.

Hela kattegattleden

Sagt och gjort, det blev en sen lördag kvÀll för oss alla 3 pÄ olika hÄll. SÄ den tidigare planen med tidig morgon fick grusas lite och istÀllet fick det rÀcka att vi blev upphÀmtade hemma kl 10. Tog en liten stund att lasta pÄ cyklar med mera. Men snart rullar vi ut med Tricia bakom ratten. SÄ nÀr vi sedan rullar in till Apelviken sÄ Àr den första personen jag fÄr syn pÄ min gamla polare Jonte frÄn UmeÄ. SÄ himla mysigt att springa bort och ge honom en stor kram. Sedan gÄr vi upp till pappa/morfars kompis Olle samt Stina och fÄr oss en kopp kaffe. Efter en stund fika sÄ tackar jag och Tricia för oss, cyklar förbi Jontes husbil och tjatar en stund till. Klockan Àr nu 14:00 pÄ söndagen dÄ vÄra hjul börjar rulla och resan söderut pÄbörjas pÄ riktigt.

Kattegattleden Ă€r indelad i 8 etapper. De Ă€r numrerade frĂ„n Helsingborg till Göteborg. Vi skippar alltsĂ„ etapp 8; Kungsbacka - Göteborg samt etapp 7; Varberg - Kungsbacka.  SĂ„ vi börjar nu med etapp 6 som Ă€r Varberg - Falkenberg. Vi cyklar via mina gamla kvarter dĂ€r jag har bott i Apelviken, Södra NĂ€s och svĂ€nger sedan nerĂ„t mot TrĂ€slövslĂ€ge och dĂ€rifrĂ„n rullar vi vidare lĂ€ngst med Kattegattleden. Maggen kurrar men vi trampar pĂ„. Men nĂ€r vi nĂ„r Glommen efter ca 3 mil sĂ„ kurrar magen ordentligt och vi beslutar oss för ett första stopp pĂ„ Glommens pizzeria. Det Ă€r den ljuvligaste pizzan och den godaste pommesen ever till kebabtallriken och vi skrapar rent vĂ„ra tallrikar vill jag lova. Precis nĂ€r vi skall bege oss vidare rullar ett danskt par in. Det Ă€r lite kul, alla "gattisar" (de som cyklar leden) hĂ€lsar pĂ„ varandra. Vi gissar pĂ„ att det Ă€r fler som cyklar norrut Ă€n söderut. Vi ser iallafall inte mĂ„nga södergĂ„ende gattisar. Återkommer till det danska paret senare. Det Ă€r vackra landsortsvĂ€gar vi cyklar lĂ€ngst med. Just denna etappen har dock en del strĂ€ckning lĂ€ngst med den större trafikerade vĂ€gen, detta dock tillfĂ€lligt. Vi har inga planer satta för dagen eller resan. Vi vet inte riktigt hur lĂ„ng distans per dag som blir lagom. Men det kommer sĂ€kert snart att visa sig.

Tricias dopplats i TrÀslövslÀge
Morups lilla turistbyrÄ



Efter vi fÄtt mat i magen sÄ har vi bra krafter och vi tar vi en extra liten tur lÀngs med fyrleden ut frÄn Glommen. Vi stannar nÀsta gÄng till vid SuseÄn och sedan Falkenberg. Vi har nu avverkat den första etappen.

Falkenberg

SuseÄn

Vi börjar nu gÄ in pÄ etapp 5 som Àr Falkenberg - Halmstad. NÀr klockan snart Àr Ätta och vi nÀstan Àr framme i Steninge stöter vi pÄ nÄgot glÀdjande, nÀmligen Olles saftdepÄ. Smart nog Àr denna saftdepÄ pÄ toppen av en backe, vilket gör att den uppdagas som en hÀgring i fjÀrran. Men nÀr man vÀl Àr pÄ toppen av backen kÀnns det vÀlförtjÀnt att sjunka ned i solstolarna och köpa ett glas hemkokad saft. (duktig kille den dÀr Olle )





Vi vet det finns ett pensionat i Steninge, men vi har i första hand tÀnkt att tÀlta om det var möjligt och isÄfall istÀllet endast Àta deras frukostbuffé. Vi hade nÀmligen packat enligt följande. Först och frÀmst vill vi nÀmna att Tricia lÄnat Ulrikas cykel. Jag och Ulrika köpte vÄra cyklar samtidigt och eftersom Tricia anvÀnt min cykel större delen av vÄren sÄ hade hon fallit tycke för den. SÄ Tricia frÄgade om hon fick lÄna Ulrikas cykel och raringen sa ja. SÄ vi cyklar nu med syskoncyklarna =) Min cykel hade cykelvÀska med 2 sidor och ett topplock. Vi har varsit sidofack för vÄra klÀder. I topplocket finns handdukar, pump till luftmadrass, primusköket (det begrÀnsade lilla) samt mat vi har med oss. Den andra cykeln har en vÀska med tÀlt, 2 sovsÀckar och luftmadrassen. Samt den cykeln bÀr lilla vÀskan med vÀrdesaker pÄ ramen. Hur som helst det var perfekt packat, dock kÀnner vi att vi kanske kunde kapat nÄgot plagg sÄ hÀr i efterhand.

Men nu till historien om tÀltningen. I vÄr vÀrld sÄ kÀnde vi att allemansrÀtten blir prima hÀr i denna delen av turen. Men vet ni hur svÄrt det Àr? Det Àr ju sÄ mycket naturreservat. Ja ja vi hittade en plats tillslut som kanske inte riktigt uppfyller alla kraven... men ÀndÄ.. vi hörde iallafall mÄnga djurlÀten före vi somnar in gott för natten i vÄrt mysiga tÀlt. Mörkret föll sakta över oss och vi sov snart.


Sammanfattning av dagen:

Distans: 7,35 mil
StrÀckning: Apelviken - Steninge
Avstickare: Glommen, pizza
                   Glommen, fyrleden
                   Stensjö, Olles saftdepĂ„



MĂ„ndagen den 15:e juli

PĂ„ morgonen fĂ„r vi snabbt ihop tĂ€ltet och packningen. Vi Ă€r nog nĂ€rmre en gĂ„rd Ă€n vi trodde sĂ„ snart har vi smugit vidare och cyklar mot Steninge Kuststation för att Ă€ta en frukostbuffĂ© och vi Ă€r dĂ€r strax efter kl 8. Det skall enligt utsago vara vĂ€rldsmĂ€staren i grötkokning (?) som tillagar gröt och frukost. Frukosten var MYCKET bra men p.s  mellan oss sĂ„ har jag en Ă€nnu bĂ€ttre vĂ€rldsmĂ€stare i mitt kök till vardags. Tricias steel cut oats med hallon och pekannötter med lite ringlad honung. Den klĂ„r inte ens vĂ€rldsmĂ€staren henne i! 😂 Men det Ă€r ett stĂ€lle vi rekommenderar vare sig det gĂ€ller övernattning eller frullen. Efter frukost, toabesök och uppfrĂ€schning sĂ„ Ă€r det dags att trampa vidare. Vi hoppas pĂ„ att fĂ„ komma tillbaka en dag. GĂ€rna pĂ„ sadeln nĂ€sta gĂ„ng igen.

Grötfrukosten



Vi tar nu upp trÄden och fortsÀtter pÄ etapp 5.
IgÄr nÀr vi hade Àtit pizzan mm sÄ cyklade vi förbi det ena mysiga fika/mat stÀllet efter det andra. Men dÄ var vi för mÀtta för att stanna. SÄ nu tÀnkte vi att nu jÀdrans mig IDAG... och vad hÀnder dÄ? Jo, vi ser ett trevligt stÀlle för nÀra frukost och sedan? NADA/NIENTE/NOTHING, gud vad trötta vi blir. Men sÄ Àntligen i Mellbystrand sÄ fÄr vi syn pÄ ett thai stÀlle, det fÄr det bli. DÄ stÀnger dem precis framför ögonen pÄ oss. Som tur Àr har livsmedelsbutiken lite lÀngre fram kall dryck och goda traditionella frallor. Ni vet sÄdana man kan lÀngta efter ibland? För gör inte alla det? Vi var iallafall sÄÄÄÄ nöjda nÀr vi satte oss dÀr utanför och Ät vÄra frallor, dryck, kaffe och absolut vÀrldens godaste toscamazarin. Vi började snacka med ett trevligt par som var dÀr pÄ semester. Mycket kul snack om det ena och det andra. NÀr vi skall rulla vidare... vilka glider inte in dÀr efter oss igen? Jo, det danska paret!

Toscamazarin

Nu Àr benen stÀrkta igen och vi trampar nu pÄ etapp 4 mot BÄstad. UngefÀr halvvÀgs till BÄstad kommer danskarna ikapp oss skrattandes och kör med oss ett tag innan de drar upp farten och drar mot BÄstad. NÀr vi nÀrmar oss och inser att det Àr tennisveckan sÄ beslutar vi att Norrvikens camping blir perfekt dagsetapp. Dagens etapp slutar tidigare Àn gÄrdagen och det Àr en mycket trevlig camping precis vid havet. Vi har idag avverkat 7,8 mil. NÀr vi precis satt upp tÀltet sÄ rullar nÄgra cyklar in. Vi skrattar högt och hÀlsar det danska paret vÀlkomna med öppna armar. De sÀtter upp sitt tÀlt pÄ tÀltplatsen bredvid oss. Det blir en hÀrlig övernattning och detta stÀllet kommer vi gÀrna tillbaka till. Det Àr skön och avslappnad stÀmning och folk Àr nyfikna pÄ de som kommer cyklandes med ett litet tÀlt. Men vi nöjer oss med att laga mat vid primusköket. Vi Àr inte alls sugna pÄ att cykla in till BÄstad. Men det blir en helt okey pÄse med krÀmig pasta med kyckling.

Rakt över campingen Àr havet


Sammanfattning av dagen:

Distans: 7,8 mil
StrĂ€ckning: Steninge - Norrvikens camping
Avstickare: Steningestrand, frukost
                   Mellbystrand, fika pĂ„ Mellbystrands Livs
                   Norrviken, Norrvikens camping



Tisdagen den 16:e juli

PĂ„ morgonen Ă€ts god grötfrukost, Ă€gg, juice och nybakta frallor. Vi har servicestationen precis bredvid oss med kyl och möjlighet att ladda mobiler. Det finns Ă€ven skön dusch och bra bĂ€nkar samt bord i skuggan att Ă€ta vid. Vi har det bekvĂ€mt Ă€ven om vi anvĂ€nder primusköket. Det finns dock ett kök om man hellre vill anvĂ€nda det. Det enda som störde idyllen eller som ocksĂ„ var lite smĂ„kul Ă€r de unga killarna i tĂ€ltet bredvid som sĂ€kert hellre hade bott i BĂ„stads camping om det inte hade varit fullt. De lĂ„g inne i tĂ€ltet och drack pĂ„ kvĂ€llen, drog sedan till BĂ„stad och kommer hem helt plakat  och ramlar in i tĂ€lt med mera (vi klarade oss)  och samtidigt tror att de inte hörs 😂

Vi tar farvÀl av vÄra danska vÀnner som drar ivÀg strax innan oss. Vi har nu avklarat strax över 15 mil nÀr vi pÄbörjar STIGNINGEN över hallandsÄsen. Varmt, varmt och jobbigt! Det Àr tufft upp för hallandsÄsen med en konstant stigning i 40 minuter. Men nÀr man vÀl kommit till toppen Àr det en hÀrlig belöning nedÄt och stigningen Àr som bortblÄst.



Medans vi susar nedÄt funderar vi pÄ om dagens etapp skall komma att avslutas runt Mölle? Vi trampar nu mot första dagens stopp som blir Torekov. Det Àr en vacker landsvÀg ned mot Torekov som Àr i princip utan trafik. Torekov Àr magiskt vackert med hÀrliga bad, klippor och strand. Men alltsÄ ni som vet ni vet, om du har sett filmen Solsidan? Ja precis sÄ Àr det, det Àr socitén som gÄr i slitna morgonrockar överallt....





PÄ helt andra sidan bukten ser vi vi landtungan och dÀr bakom ligger Mölle. Det ser ganska lÄngt ut dit. NÄr vi dit idag? Se bilden! Vi vet vi har nÄgra stopp pÄ vÀgen framför oss.


Vi rullar nu pÄ bra men vid Vejbystrand kurrar magen igen. Vi delar pÄ en pizza och tar varsin dricka. Strax efter vÄrat stopp trÀffar vi vÄra danska vÀnner igen. Vi slÄr följe med dem ett tag och pratar en stund medan vi cyklar. Men tyvÀrr var det sista gÄngen vi sÄgs. De hade planer pÄ att eventuellt avsluta kvÀllen i Helsingborg. Vi hade inte alls den planen och vi undrar i efterhand pÄ om de klarade det. Saken Àr ju den att vi vill ju inte jaga igenom leden. Vi vill njuta och det Àr sÄ mycket lÀttare att stanna pÄ cykeln Àn nÀr man kör bil samma strÀcka.

Pizzan

Nu trampar vi pĂ„, man kĂ€nner sig sĂ„ fri och man tĂ€nker inte pĂ„ nĂ„got annat Ă€n att njuta och av att trampa pĂ„. Vi avverkar etapp 3; BĂ„stad - Ängelholm. Mycket avkopplande. NĂ€r vi nĂ„r Ängelholm sĂ„ blir det kaffe med donut lĂ€ngst med kattegattleden och sanddynerna. Nu Ă€r vi lĂ€ngst in i viken och nu pĂ„börjar vi etapp 2; Ängelholm - HöganĂ€s.

Nu kommer leden ut mot Mölle att innehĂ„lla lite stopp. Åter bekanta omrĂ„den som vi passerar. OmrĂ„den som ligger mig lite extra varmt om hjĂ€rtat pga gamla kompisar. NĂ€r vi passerar Jonstorp sĂ„ stannar vi till. Men ingen Ă€r hemma sĂ„ nĂ€r vi svĂ€nger ut frĂ„n Jonstorp med riktningen mot Flickorna Lundgren pĂ„ SkĂ€ret dĂ„ passerar vi ett hus som Ă€r bekant. DĂ€r sitter dom i den fina glasverandan min gamla kompis förĂ€ldrar och vi bara MÅSTE stanna och gĂ„ in för att hĂ€lsa. Vi stannar till pĂ„ lite kall saft i det vackra vĂ€dret före vi rullar vidare mot Flickorna Lundgren pĂ„ SkĂ€ret.

Utsikten frÄn verandan

Det har kommit lite kyliga vindar nÀr vi nÄr Flickorna Lundgren pÄ SkÀret. Men rÀksmörgÄsen Àr magiskt god och den hemmagjorda jordgubbssaften smakar verkligen jordgubb. Vad underbart vackert det Àr i deras trÀdgÄrd. Vi köper med varsin dessertkaka för vi vill hellre ta den i tÀltet senare under kvÀllen.


RĂ€kmackan



Vi trampar vidare mot Mölle och strax före Mölle rullar vi in pÄ campingen. Döm av vÄr förvÄning att den Àr fullbelagd. Vi fÄr ÀndÄ en liten plÀtt pÄ nÄder. Vi slÄr upp tÀltet. Vi Àr lite kalla och vÀrmer oss med té och kaffe och den köpta kakan. Sedan kryper vi till kojs efter hygienbesöket.

VĂ„rt tĂ€lt  <3


Sammanfattning av dagen:

Distans: 8 mil
StrĂ€ckning: Norrvikens camping - Mölle camping
Avstickare: Vejbystrand, pizza
                   Jonstorp, kompisar
                   SkĂ€ret, rĂ€kmacka pĂ„ flickorna pĂ„ SkĂ€ret
                   Mölle, Mölle camping



Onsdagen den 17:e juli

PĂ„ morgonen Ă€r det varma vĂ€dret tillbaka igen. Efter frukosten sĂ„ rullar vi ivĂ€g mot Mölle. Vi viker av frĂ„n Kattegattleden lite eftersom vi vill in till Mölle. Det Ă€r sĂ„ mysigt dĂ€r. Vi grĂ€mer oss över att vi Ă€tit frukost och inte vill bestĂ€lla nĂ„got pĂ„ Brandstationen. Se vilket hĂ€rligt stĂ€lle.  Vi vill komma tillbaka en annan gĂ„ng och lĂ€gga lite tid Ă€ven vid Kullen. But, we save it until later =)




Vi rullar vidare mot HöganÀs och vÀl dÀr sÄ besöker vi lite HöganÀs keramik och Lager157, samt vi besöker fiskboden för att köpa med en smarrig lunch. Den tar vi senare vid Lerberget pÄ bryggan i solen och tar ett uppfriskande dopp.

VĂ„r goa lunch

Nu Àr det inte mÄnga mil kvar och det Àr med starka ben vi rullar sista etappen mot Helsingborg. NÀr vi nÄr Helsingborg sÄ har vi nÀra pÄ avverkat 30 mil. Det Àr med vemod som vi tackar Kattegattleden för denna gÄngen.

Helsingborg

Hade det inte varit för Gothia cup sÄ hade vi helt klart cyklat vidare lite i Danmark. SÄ nu drar vi istÀllet ihop de sista milen för att bli 30 mil genom att cykla vidare ner till Landskrona och hÀlsa pÄ syster/moster Anette med sambo Lars. De har grillat sedan arla morgon sÄ nÀr vi rullar in vid 18 tiden sÄ var vi vÀntade. Det blir en trevlig kvÀll med mycket god mat!


Sammanfattning av dagen:

Distans: 4 mil kattegattleden + 2,7 mil till Landskrona
StrĂ€ckning: Mölle camping - Landskrona
Avstickare: Mölle, Mölle camping samt Brandstationen i hamnen
                   HöganĂ€s, in i staden samt fabrikerna
                   Lerberget, dopp samt lunch




Torsdagen den 18:e juli

Vi Ă€ter en hĂ€rlig frukost utomhus trots protester frĂ„n Lars. Det blev ett trevligt besök i Landskrona, men vi vill hem till Gothia, sĂ„ tar vi oss ner till stationen och sĂ€tter oss pĂ„ ÖresundstĂ„get tillbaka hem till Göteborg igen. NĂ€r vi anlĂ€nder Göteborg sĂ„ cyklar vi hem för att plocka av packningen pĂ„ cyklarna och bege oss direkt in mot Gothia Cup.

Nu vÀntas nÄgra dagar med full fokus pÄ Gothia Cup med bra matcher. SÄ vi ses om ett litet tag i Italien istÀllet. Until then - CIAO

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar