söndag 28 januari 2018

Pontresina, Schweiz 😀🇹🇭☀️ 22 mil lĂ€ngdskidspĂ„r 🎿❄️

Vilken fantastisk resa vi har haft! I detta inlÀgget fÄr ni lÀsa vad vi haft för oss veckan i Schweiz direkt efter Livigno veckan. Vi rÄkade dock radera ett inlÀgg samt hade svajigt nÀt pÄ plats och nÀr vi sedan kom hem sÄ har det vi antingen trÀnat, legat sjuka, vart i skolan eller jobbat. Men hoppas ni fÄr njuta av vÄr tid i Schweiz trots en försenad publicering.


Söndag, resdag frÄn Livigno:
Nu har vi kommit fram till andra sidan bergsmassivet frĂ„n Livigno. Nu Ă€r det slut pĂ„ sötebrödsdagarna. Ja, alltsĂ„ att Ă„ka lift upp för backarna... 😜 Vi har flyttat in i vĂ„r lilla, mycket speciella och mysiga lĂ€genhet i Pontresina (St Moritz), Schweiz. Idag har hyresvĂ€rden en ledig dag. Men nĂ€r vi kom hit sĂ„ vĂ€lkomnades vi Ă€ndĂ„ med stora armar i köket av en flaska vin, finfin korv samt bröd och se vad de har satt upp nere vid entrĂ©n!! Vi har en egen brevlĂ„da med vĂ„rat namn pĂ„! De ni! Det gör att man kĂ€nner sig vĂ€lkommen samtidigt som det Ă€r ett vĂ€ldigt enkelt och trevligt sĂ€tt att vĂ€lkomna sina gĂ€ster pĂ„.



Vi kom hit ca kl 14 idag Söndag och började med att packade upp samt tog lite te och pepparkaka med gorgonzola. Vi la oss sen i vÄr coola sÀng för att slappa lite och tittade samtidigt ut frÄn vÄrt fina panorama fönster pÄ bÄde lÀngdskidÄkare och tÄg som svepte förbi om vartannat. Lite mera om varför sÀngen Àr sÄ cool Äterkopplar vi till senare under vÄr tid hÀr.

Men nu till infon om lÀngdskidÄkarna som passerar. Precis utanför vÄrt fönster passerar nÀmligen lÀngdskidspÄren och i vÄrt nÀromrÄde har vi ett gigantiskt lÀngdskidnÀt pÄ hela 22 mil!! SÄ jag TROR faktiskt inte vi kommer utnyttja allt detta under vÄra 4 dagar vi skall Äka lÀngd. Men framförallt kommer vi kunna variera vÄra 4 skiddagar utan upprepningar.

Men hur ser upplÀget för veckan ut? MÄndag-torsdag (4 dagar) kommer vi utforska detta stora lÀngdskidsnÀt. Sedan pÄ fredag blir det vilodag dÄ vi skall göra nÄgon utflykt utan skidor och pÄ lördag skall vi köra ett lÀngdskidlopp pÄ 3 mil. Loppet strÀcker sig frÄn starten i Pontresina förbi byn Zouz och sedan tillbaka mot Zouz för en klÀttring in till byn, Visma Ski Classics. Proffsen kör La Diagonela pÄ 65km men vi nöjer oss med bebisen pÄ 30km, La Pachifica. Ha ha, vi startar i startfÀltet 75%... Som kallas motionÀrer med potential... ha ha - de ni!

Men tĂ„get? Jo, jag vet att nĂ„gra av er dĂ€r ute har hört mig prata och att jag skulle vilja Ă„ka RhĂ€thische bahn, Bernina express frĂ„n Tirano till Chur. Men det blir det inte denna gĂ„ngen. MEN DEN GÅR PRECIS UTANFÖR FÖNSTRET! Unesco mĂ€rkt och allt! Men vem vet vad vi gör pĂ„ vĂ„r lediga dag? Kanske att vi bara slappar dĂ„, packar ihop packningen inför loppet kanske? Det fĂ„r tiden utvisa.

Tillbaka till idag, söndag! Efter vi slappat lite sÄ tog vi en svÀng bort till St.Moritz. Det Àr fint och exklusivt! Ja med underdrift alltsÄ. Hur som helst insÄg vi att det enda vi kommer göra dÀr Àr möjligtvis att Äka lÀngdskidor. Men vi besökte faktiskt Àven Coop och vi skattade oss lyckliga att vi hade köpt med det mesta matvaror frÄn Italien. Fy vad dyrt allt verkade vara. Men St.Moritz Àr kanske inte bÀsta stÀllet att kolla priser i? Ja ja vi köpte lite fÀrskvaror och drog oss mot Pontresina igen. Det blev en skön kvÀll efter en god middag som bestod av fylld svamptortellini och ett glas vin. Sedan kryper den jÀdrans halsen pÄ igen... man blir helt jÀdrans tokig! SÄ i vanlig ordning senaste veckan sÄ avslutas kvÀllen med varm te med honung.


MĂ„ndag:
PÄ mÄndag morgon vaknar man upp av solen som tar sig upp och skiner mot snön dÀrute. Man hör hur det ringer i den frostiga rÀlsen nÀr Bernina expressen tuffar förbi. SÄ mysigt!


Efter frukosten pratar vi med husfrun och sedan beger vi oss ut i kylan. Det Àr en krispig förmiddag och eftersom vi Ànnu kÀnner oss tunga och förkylda sÄ tar vi och vÀljer den lite kortare rundan som vi tar i riktning mot Tirano. Det Àr definitivt tungt för oss men skönt, vacker natur med fina spÄr och lite folk. Det Àr dock Äterigen vÀxlande frÄn varmt i stigningarna i solen och kallt i skuggan nedför. En bit bort i spÄret löser vi spÄrkortet. 25 schweizerfranc per person (208 kr) för en vecka kan ju först lÄta lite dyrt. Men nÀr man inser utbudet sÄ Àr det ett fynd och dessa 22 mil spÄras Àven regelbundet.

PÄ vÀgen mot Morterasch Àr det blÄtt spÄr som mest Àr flackt men med lite stigning uppför. NÀr vi kommer fram till tÄgstationen dÀr uppe sÄ sitter folk vid restaurangen bredvid och njuter av solen och lÀngdskidorna stÄr uppradade i skidstÀllet. Ja hÀr Àr det populÀrt att Äka lÀngd och bevisligen Àven att njuta av solen pÄ uteserveringen! BÀnken lÀngst med husvÀggen ser vÀldigt frestande ut men vi biter ihop och svÀnger av mot det svarta spÄret som svÀnger upp mot Morteratsch glaciÀren. Svart och svart vet vi ju inte riktigt, men visst Àr det stigning sÄ det duger till.


GlaciÀren

LÀngre upp lÀngst spÄret stannar vi vid en bÀnk i solen och tar lite gott nötgodis och vatten för att sedan fortsÀtta trampandet uppÄt. Kort efter det sÄ sker det fantastiska, dÀr stÄr helt plötsligt en stenbock kanske 20 meter frÄn oss och stirrar pÄ oss. AlltsÄ det var ju sÄ coolt. Den hade ögon pÄ oss, men inte rÀdd eller sÄ. Vi tittar en stund och börjar sedan röra oss vidare uppÄt. Det ljudet av skidorna gillade den inte sÄ mycket och började lufsa ivÀg i snön. Vilken upplevelse! Otroligt vackert detta omrÄde Àr mÄste vi sÀga. Men vad hÀnder nÀr man har haft stigning? Jo, sedan kommer belöningen och det Àr en fantastisk tur nerÄt i spÄret tillbaka ner mot tÄgstationen/restaurangen igen.

Fikapaus
Dessa bilder Àr nÀr den vandrar pÄ vÀg bort frÄn oss


Vi vĂ€ljer sedan att ta spĂ„ren över mot andra sidan floden och Ă„ka runt campingen som mĂ„ste ligga otroligt vackert dĂ€r under sommaren. HĂ€r hamnade vi lite mellan trĂ€den och slapp iallafall vinden som gjorde att kylan blev lite tuffare. Turen hemĂ„t bĂ€r mera nerĂ„t och vi vill mest hem för att vi Ă€r kalla. Ja det blir lĂ€tt sĂ„, första stigningarna i solen gör en svettig som bara den och sedan nĂ€r det bĂ€r nedför och det blir mera skuggpartier hemĂ„t blir man nerkyld. SĂ„ in snabbt i duschen och byte till varma, torra klĂ€der. Vi vet inte exakt hur lĂ„ngt vi har kört men vi kan gissa pĂ„ ett par mil idag varav lite mindre Ă€n hĂ€lften Ă€r stigning. Sedan lagades Ă€ntligen den efterlĂ€ngtade goda hemlagade risotton, med bĂ„de lök, svamp och broccoli frĂ„n Livigno. SĂ„klart var man Ă€ven tvungen att smaka av det vita vinet som skulle ner i risotton 😉


Vi avslutar en hĂ€rlig dag med idrottsgalan via datorn och ingen missade vĂ€l materialaren frĂ„n Parkalompolo? 😂 Sedan somnar vi gott under vĂ„ra fluffiga duntĂ€cken och med panomadörren lite pĂ„ glĂ€nt. StjĂ€rnorna glittrar i kapp pĂ„ himlen. SĂ„Ă„Ă„ hĂ€rligt!


Tisdag:
Vi vaknar tisdag morgon igen av tÄget som Äker förbi. Vi slappar en stund och trÀffar kl 9 Àgarinnan av lÀgenheten för betalning mm. Sedan blir det go frulle före vi paltar pÄ oss för dagens lÀngdtur. Vi vet det kommer variera kraftigt idag i temperaturen frÄn sol till lite snö och vinden kommer öka. Men vi beslutar oss för att ta oss via lördagens startomrÄde i Pontresina och sedan ta stigningen mot St Moritz för att sedan bege oss vidare mot Silvaplana. Det gÄr uppför och uppför och uppför, kÀnns som vi Àr med i finalen av Tour de Ski. Armarna Àr snart sega kan vi lova. Men det Àr via otroligt vackra spÄr genom skogen vi tar oss via St.Moritz mot Silvaplana. Men ute vid sjön suger vinden i ordentligt och vi fÄr vÀlja att avsluta fÀrden som skulle gÄtt vidare i riktning mot Maloja. Vi kyler ner oss för snabbt. IstÀllet vÀnder tillbaka och stiger uppÄt igen för att sedan komma in de omtalade nedförsbackarna som vi tidigare kÀmpat uppför. Men vi tyckte de var lite mesiga sÄ vi vart nÀstan besvikna efter all den stigningen utan att fÄ en ordentlig belöning. Men dÄ skall vi ej förglömma att vi har bra backar med fin snö i nedförsbackarna.





Det lustiga i det hela att vi möter ett svensk/schweiziskt par lĂ€ngst med dagens resa 2 ggr t.om - Ă€r det inte lite lustigt? De var ute och vintervandrade i den sköna omgivningen. Himla trevliga var de hur som helst. Vi passerade Ă€ven den historiska olympiska backhoppningsbacken, dĂ€r hade vi tĂ€nkt att Ă€ta lunch vid restaurangen som ligger vid foten av backen. Men vi kommer försent, de stĂ€ngde för 11 minuter sedan! SĂ„ nĂ€r vi kommer tillbaka till Pontresina sĂ„ Ă€r vi sĂ„Ă„ HUNGRIGA! Men vi möts av ett litet skatingrace och Ă€r tvungna att titta och heja pĂ„ lite. Sedan ger vi upp, tar en promenad via Coop i Pontresina pĂ„ vĂ€gen hem för ett litet inköp av fĂ€rskvaror. Eftersom vi hade lite god risotto kvar och vi var sĂ„Ă„Ă„ hungriga blev det snabb middag med panerad hemmagjord schnitzel med resten av risotton. SjĂ€lvklart blev det en god caprese till för att sedan avsluta middagen med fĂ€rska blĂ„bĂ€r med mjölk. MUMS! Slurp sa det sĂ„ var maten fullkomligt rensad. Vi hade kanske hoppats pĂ„ nĂ€rmre 3 mil idag. Men axlar och armar Ă€r TRÖTTA och efter stigningarna fĂ„r vi vara nöjda med de ca 2.2-2.5 milen som det blev idag.


Onsdag:
Onsdag morgon vaknar man upp till full storm utanför fönstret. BÄde vind och snön yr och vi drar tÀcket över huvudet. Men nÀr det nÀrmar sig mitt pÄ dagen har det mojnat en aning och vi beger oss ut. Vi antar att det kommer gÄ sÄdÀr men vi vill ge det ett försök. Vem vet, kanske det Àr likadant vÀder pÄ lördag nÀr loppet skall gÄ av stapeln och dÄ kan det vara bra att kört lite idag? Vi utgÄr hemifrÄn och kör lÀngst skogsspÄren ner mot lÀngdskidscetralen i Pontresina. Det ser ut som kriget gÄtt fram och spÄren som igÄr var fantastiska Àr fyllda med ditblÄsta högar av snö och hÀlften av skogen. Sedan beslutar vi oss att dra mot samma bana som racet skall vara pÄ lördag.


Det Àr vi, snöplogare, pistmaskiner och nÄgon enstaka kÀmpe som försöker ta sig fram i den starka blÄsten. Vi biter ihop och turas om att försöka spÄra i spÄren som inte gÄr att köra. Det blir tillslut lÀttare att köra pÄ pisten mellan spÄren. Men nÀr vi vÀnder av förbi Celerina i riktning mot Zouz sÄ kommer vi ut pÄ öppet fÀlt och vinden tutar i ordentligt i vindbyarna. DÄ inser vi att detta inte Àr möjligt. Vi söker lite mera lÀ och svÀnger av in mot Celerina istÀllet.

Det finns inga dÄliga vÀder, bara dÄliga klÀder!


Celerina

Efter ett minibesök i Celerina tar vi spÄren i riktning mot Pontresina/St Moritz och nÀr vi kommer upp i den delen av skogen inser vi att det mÄste ligga i lite lÀ. Men det Àr fortfarande nersnöade spÄr och nedfallet skrÀp men det Àr nÀsta skönt dÄ det Àr lite lÀ. Vi stiger Äter igen uppÄt riktning mot St Moritz tills att vi vÀljer att vika ner mot Pontresina igen. Nu Àr vi iallafall varma nÀr vi kommer ner till den starka vinden vid starten i Pontresina. Det gÄr knappt att komma framÄt nÀr det tutar i. Vi fÄr för oss att ta en annan vÀg hem, gÄr sÄdÀr för man kan knappt se i snöbyarna vilken vÀg vi skall vÀlja men det blir en runda lokalt före vi svÀnger in i skogen hemÄt igen. Ja, ja... det var inte vad vi planerade igÄr direkt att det endast skulle bli kanske 1,8-2 mil idag men det fick duga i det vÀdret som var. Det var skönt att komma hem igen iallafall. Nu pÄ sena eftermiddagen fick det bli en vÀlbehövd fika med bullar, té och kaffe. Ja otroligt nog min första kaffe i Schweiz!


Skönt med varm dusch och vi var otroligt stolta över oss sjÀlva att vi ÀndÄ kÀmpade pÄ. SÄ det blev att senare under kvÀllen njuta av pesto/parmesan panerade kycklingfilen med potatismos.

Vid lÀsidan av Celerina =)

Imorgon torsdag Ă€r faktiskt vĂ„r sista turdag pĂ„ denna resan. Fredag skall vi som sagt hitta pĂ„ nĂ„got annat och pĂ„ lördag har vi loppet. PĂ„ söndag ska vi gĂ„ upp senast kl 5 pĂ„ morgonen för att bege oss hela vĂ€gen hemĂ„t. AlltsĂ„ i början kĂ€ndes resan som vi skulle vara borta jĂ€tte lĂ€nge. Men nu hade man lĂ€tt kunnat stanna en vecka till. Men jobb, skola och fotboll kallar pĂ„ oss. Dags att ta tag i 2018 pĂ„ riktigt nu 😝


Torsdag:
Torsdag morgon! Vi la oss pÄ tok för sent igÄr och idag pÄ morgonen vaknar vi dessutom av första sprÀngningen av laviner 06:30, detta sprÀngandet pÄgÄr Ànda fram till 08:00! Det blir sÀkert 20-30 sprÀngningar totalt. De större smÀllarna Àr sÄ stora att det dÄnar i glasen. Ja, ja det Àr ÀndÄ dags för oss att börja Àndra vÄr tidsrytm lite sÄ det kanske ÀndÄ var bra för oss att komma upp. Vi har nÀmligen blivit lite "slappa" hÀr i Schweiz. Eller nej, inte sett pÄ hela dagen men pÄ morgonen. Idag snöar det igen, men idag Àr det ingen snöstorm med hÄrd vind. Iallafall inte dÀr vi bor! Utanför faller snön stilla. Otroligt vackert.

Ekorre pÄ trÀden precis utanför vÄr balkong

Vi har lite att fixa med för vÄr lediga morgondag, vad det blir fÄr ni se dÄ. Men nu tar vi skidspÄren utanför oss och ner mot Pontresina. Vi vÀljer sedan att ta en runda pÄ det lokala Pontresina spÄret först. Nu börjar det dyka upp lite mera folk för loppet pÄ lördag. Vi passerar ett stort svensk gÀng och ser Lager157 bilar lite hÀr och dÀr. Sedan styr vi skidorna upp mot de röda spÄren i Val Roseg.


Val Roseg Àr ett spÄr som vi hört talats om skall vara vÀldigt vackert, bla rekommenderade det svensk/schweiziskt paret denna strÀcka! Man stiger upp i en vacker dal mellan gigantiska toppar med 235 meter stigning i ca 7-8 km till 2000 meter höjd. Det Àr fantastiskt vackert, det kÀnns som man Àr i en sagovÀrld. Vi vÀntade oss en skidÄkande prins, men om han var dÀr uppe nÄgonstans sÄ hittade iallafall han inte oss. Men det var som att vara i en saga med fÄglar som Ät ur handen, rÄdjur som stÄr precis bredvid oss och ekorrar som snattrar med oss. Detta spÄret Àr endast för klassisk Äkning och den djuuuupa snön glittrar fint. Vi blir som sÄklart som vanligt varma i stigningen, men vad ska vi göra? Vi hade inte vÀntat oss att snöandet skulle spricka upp Äter igen till gnistrande sol.

Början:

Slutet:

Det Àr sÄpass sagolikt sÄ vi börjar frÄga oss: vart Àr sagoslottet? Kommer slottet efter nÀsta hörn? Nej det kom ju tyvÀrr inget slott, men precis i slutet av stigningen före man nÄr fram till glaciÀren kom det iallafall ett hus. DÀr tornar nÀmligen Hotel Restaurang Roseg Gletscher upp som en lockelse. Vi kör Ànda fram till dörren och det ser stÀngt ut. Ska historien upprepa sig? Vi Àr hungriga och gÄr in för att kolla lÀget, det visar sig att restaurangen med mat var dessvÀrre stÀngd. Men en gigantisk apfelstrudel med vaniljsÄs samt cappuccino resp en varm choklad med vispgrÀdde bli ÀndÄ en bra pÄfyllning av energi.

Ser ni hÀstdroskan vid sidan av spÄret?

Hur perfekta spĂ„r? 






NÀr vi kommer ut frÄn fikat inser vi att temperaturen har sjunkit snabbt. Nu kommer Äter belöningen nÀr vi skall nedÄt! Stigningen pÄ 235 meter ger utdelning. Det gÄr fort i de fantastiska spÄren tillbaka ner mot Pontresina. Det blir endast ett litet stopp vid sagovÀrlden igen och hejar pÄ rÄdjur, ekorrarna och fÄglarna. De stora bergen reser sig runtomkring oss, det kÀnns absolut inte osÀkert men ÀndÄ en speciell kÀnsla nÀr man hör lavinsprÀgningarna eka mellan topparna denna dagen. Vi avslutar dagen med att skida bort till vaxservicen. Underbart gÀng som jobbar dÀr och snart promenerar vi hem med stavar och pjÀxorna pÄ oss. Skidorna Àr i ömma hÀnder fram tills imorgon kvÀll. Vi promenerar hem de sista kilometrarna med stavarna i mörkret och Àr nöjda med ca 2 mil idag igen i denna otroligt vackra miljön.

Rolig notering som visar hur höjdskillnaden gör stor skillnad:
upp till vÀndpunkten (utan stoppet) tog det 1h 35m
frÄn vÀndpunkten och ned igen (utan stoppet) tog det 30m





Endast 7-10 meter ifrÄn oss, gick dÀr ganska lÀnge!




Fredag:
Fredag morgon. Idag skall vi pĂ„ utflykt utan skidor! Det blir en stadig frukost och vi trĂ€ffar hyresvĂ€rden en snabbis eftersom vi inte kommer ses mera nu före vi reser hem igen pĂ„ söndag. Sedan kl 9 stĂ„r vi pĂ„ perrongen hemmavid oss. För att Bernina expressen skall stanna pĂ„ stationen trycker vi pĂ„ knappen pĂ„ stationen. Äntligen skall jag fĂ„ Ă„ka min RhĂ€tishe bahn! Vi Ă€r 4 personer som gĂ„r pĂ„ tĂ„get frĂ„n vĂ„r station. Men det Ă€r inte vilka som helst, för hur lustigt Ă€r det inte att det Ă€r 2 uppsĂ€ttningar av mor och dotter, bĂ„da dessa uppsĂ€ttningarna Ă€r frĂ„n... Sverige 💛💙 Inte nog med det, bĂ„da skall imorgon Ă„ka lĂ€ngdskidlopp!




TÄget rullar ut frÄn stationen. Vi Àr pÄ vÀg mot slutstationen som ligger i Italien - Tirano. Vilket landskap man passerar lÀngst vÀgen. Biljetten Àr en dagsbiljett och vi kan gÄ av och pÄ obegrÀnsat hela denna dagen. TÄgen gÄr ca en gÄng i timman under hela dagen. Vi Äker hela vÀgen ner till Tirano och njuter verkligen av denna otroligt vackra natur.


Hur tÄget gÄr:

Nere i Tirano tar vi en runda pĂ„ stan, vi spanar in vad vi skall köpa med oss hem. Stan Ă€r mysig och genuin. Det Ă€r vĂ€l mest runt stationen det Ă€r lite turistigt och inne i gamla stan. Men det Ă€r definitivt dött hĂ€r en fredag i Januari. KĂ€nslan Ă€r som en smĂ„stad tidigt pĂ„ en söndag morgon. Sömnigt och stilla. Men vi Ă€r ju helt tappade bakom en vagn bĂ„da tvĂ„ eftersom vi helt glömmer av att affĂ€rerna stĂ€nger mitt pĂ„ dagen. SĂ„ vi besöker ett bageri och handlar med oss lite italienska bröd och bullar. Sedan avnjuter vi en god Italiensk lunch med soppa, salladstallrik och pastatallrik. Smakar underbart gott. Sedan raska steg mot de planerade inköpet - snopet... nu var det STÄNGT! Historien upprepar sig...








Vi tar en promenad till en annan affÀr som har lunchöppet och ligger i riktning lite mindre Àn halvvÀgs till grÀnsstationen mellan Italien/Schweiz. Vi handlar pÄ oss lite saker i mataffÀren och stoppar ner i vÄra ryggsÀckar och tar en promenad uppÄt i riktning mot grÀnsen. Vi gÄr och gÄr och gÄr för att komma till stationen och att inte missa tÄget.



HÀr korsar vi grÀnsen

Men nÀr vi Àntligen Àr framme vet vi att Bernina express dyker upp om bara nÄgra minuter och vi Àr nöjda med den snabba promenaden. Men vad upptÀcker vi dÄ? Jo, tÄget kommer INTE att stanna pÄ denna stationen. Vilken besvikelse!! Skall vi vandra vidare eller lifta till nÀsta station? Det Àr en bit och en del uppÄt nu innan nÀsta station. Vi gÄr ut till vÀgen som ligger precis bredvid stationen för att börja lifta. Men dÄ upptÀcker vi nÄgot! Vi upptÀcker nÀmligen att tulltjÀnstemÀnnen stÀller sig pÄ stationen. Vi frÄgar om de kommer stanna tÄget. Japp, dags för grÀnskontroll! De stannar alltsÄ det tÄget som inte ena skall stanna dÀr och vi ber tÄgföraren att slÀppa in oss pÄ tÄget. Han tvekar och vi undrar varför vi inte kan ha turen med oss för en gÄngs skull! Men tillslut öppnar han upp för oss nÀr vi fÄr förklara att vi redan har biljetter. Vi hoppar som glada och pigga getter över spÄren för att gÄ in i en vagn dÀr vi Àr helt ensamma. Alla andra sitter lÀngre bak i tÄget. Vi jublar! Vi Àr bara sÄ lyckosamma som man kan vara. TÄget klÀttrar uppÄt tillbaka i stigningen i Schweiz igen och vi hoppar av i den gamla byn Poschiavo. BÄde vi och tÄgföraren vinklar glatt till varandra och hÀlsar hejdÄ.



Poschiavo
Poschiavo

Poschiavo, en liten sĂ„ typisk italiensk by men som ligger i Schweiz. Första gĂ„ngen staden nĂ€mns i historieböckerna Ă€r Ă„r 824. JĂ€tte fin liten by som fĂ„r sin tillvĂ€xt av RhĂ€tische bahn besökare. Liten gullig men sömning by som vi promenerar runt i lite. Vi bestĂ€mmer oss för att gĂ„ tillbaka till stationen för att Ă„ka vidare med nĂ€sta tĂ„g. Vi passerar unika stĂ€llen som tex Alp GrĂŒm, som Ă€r ett boende/restaurang som faktiskt inte nĂ„s pĂ„ nĂ„got annat sĂ€tt Ă€n via jĂ€rnvĂ€gen under vintern. Man kan ju tro att den Ă€r ett nytt pĂ„fund. Men det har faktiskt varit öppet sedan 1926. Vi passerar Bernina pass, Diavolezza och Monterasch pĂ„ vĂ„r vĂ€g tillbaka.




Vi Àr hemma perfekt för att sticka och hÀmta vÄra lÀngdskidor precis före servicestÀllet stÀnger. Det har varit en riktig hÀrlig vilodag, men trots detta har jag fortfarande kÀnningar i hals och knÀ, vilket skapar lÀtt oro inför morgondagen! DÄ skall vi nÀmligen Äka loppet!


Lördag:
Lördag morgon och klockan ringer. Vi börjar dagen med att Àta frukost med bamse havregrynsgröttallriken, kokt Àgg med mera och under tiden försöker vi fÄ nÄgon uppfattning av temperaturen. SAMTLIGA sidor ger olika vÀderprognoser! Vi fÄr efter en del krÄngel in sÀndningen frÄn starten av proffs gÀngets start i Zouz. Vi kan av bilderna ana ungefÀr hur vÀdret Àr, men det kommer helt klart variera idag. Vi tar beslutet att Äka med varsin liten rygga. Vi packar duschgrejerna i varsin stor vÀska för att kunna sÀtta bakom ryggan ner mot starten som vi ska lÀmna in vid starten. Vi tar nu skidorna ner mot starten. Ha ha, ja de Àr iallafall bra vallade nÀr det gÀller glid. Jag ser hur Tricia forsÀtter rÀtt ut ur spÄret i en brant backe mellan hemma och Pontresina och tÀnker herre gud... SÀtter detta stopp för loppet? Nej dÄ, en skrattande tjej ligger dÀr i den meter djupa snön och skidor och stavar kors och tvÀrs. Men bÄde tjejen, skidorna och stavarna Àr hela och vi drar oss vidare ner mot starten. Vi börjar vÀnja oss vid vallan. Den Àr super nÀr det Àr glatta och isiga spÄr. Men det Àr tungt i de lÄngsammare och tyngre spÄren, men vi Àr nöjda. Snön varierar helt klart idag, frÄn glattare till lite tyngre spÄr.

Nere vid startomrÄdet i Pontresina Àr det fortfarande ganska stilla. Solen ligger pÄ, gör det inte lÀttare att vÀlja klÀder för loppet. Man klÀmmer och kÀnner pÄ skidor och klÀder. Vi hÀmtar ut vÄra nummerlappar. SlÀnger ner vÄra sÀckar som innehÄller vÀskorna i en fÄlla som vi fÄr tillbaka efter loppet. Vi Àr nervösa men redo. Nu börjar det fyllas pÄ lite med folk. 195 svenskar startar idag varav ca 40 Äker La Pachifica, alltsÄ den banstrÀckningen pÄ 30km som vi skall köra. Men kan det stÀmma? Vi hör svenska röster överallt! KÀnns nÀstan som att man skall köra vasaloppet men lite annan miljö. NÄgra svenskar bredvid oss skÀmtar till och med om att vi har hamnat i ett svensklÀger. Vi glider bort mot spÄret dÀr eliten skall passera strax. Vi ser dem komma, men de ska passera en kurva innan de kommer till oss. Vi stÄr förvÀntansfulla och vÀntar, nÀr de vÀl kommer svischar de förbi oss. Men herre gud vilket tempo, vilken glöd och det var som att se dÀckbyte i formula 1 lopp.



HÀr stod vi, 2 meter frÄn Äkarna:


Efter bÄde damtÀten och herrtÀten passerat Àr det snart dags för oss. Vi gÄr bort och lÀgger vÄra skidor i spÄren, vi vÀljer spÄren bredvid varandra. Snabbt fylls det pÄ i spÄren och nedrÀkningen hörs i högtalaren. Vi börjar ta av oss ett lager, pÄ med nummerlapparna och vi gör oss redo. Vi slÀpps ivÀg, alltsÄ gruppen som startar Àr inte jÀtte stor. Kanske ungefÀr ett par hundra. Men vi blir helt förvÄnade över hur denna lilla gruppen slÄr sig fram och slÄr undan stavar mm. AlltsÄ.... de som har anmÀlt sig lÀngst bak har ju knappast chans att vinna sÄ det kÀnns sÄ meningslöst. Men ja ja, fram till första backen Àr det lite kaosartat. Snart smalnar flera spÄr ned till 2 spÄr och nu skall man slÀnga sig in framför varandra. Ha ha, ja man har ju tappat en del energi denna första biten pga helt meningslöst knuffande och buffande. Nu Àr man Àven onödigt varm. Det tar ett tag efter denna start att hitta bra tempo igen. Men nÀr man vÀl hittat sitt eget sÄ skiter man ju lite i de andra. Det Àr en lÄng strÀcka med mycket diagonal körning och man vill heller inte staka för mycket för att spara armarna och axlarna till backarnas stigning.




Stigningarna Àr branta, men tycker backarna ner Àr okej och i bra skick, skönt att fÄ krypa ihop och vila nedför. Men nÀr man ser byn Zouz (mÄlet Àr inne i byn) pÄ andra sidan berget sÄ kÀnns det nÀra. Men nejdÄ, vi skall förbi och stiga och backar, stiga och backar och nÀr man slutligen vÀnder tillbaka mot Zouz sÄ kÀnns det som en seger.





Det har varit mellan tunga spĂ„r, ja tyngre strĂ€cka Ă€n tjejvasan fast pĂ„ samma distans. Höjden och förkylningen gör sĂ€kert inte situationen bĂ€ttre heller. Man fĂ„r snyta sig jag vet inte hur mĂ„nga gĂ„nger under loppet. Men stĂ€mningen Ă€r bra men lite tung. Sista serpentin stigningen upp mot byn tar musten ur flera av oss. Men det Ă€r sĂ„ skönt nĂ€r vi, jag och Tricia tillsammans kör fĂ€llningen in över mĂ„llinjen. Jag vill tillĂ€gga i det hela att vi trots att jag verkligen INTE trodde det, sĂ„ förbĂ€ttrade vi tjejvasa tiden med 13 minuter. Jag vill Ă€ven sĂ€ga att Tricia Ă„ter igen hade kunnat gĂ„ i mĂ„l kanske en timma före sin runda men trötta och glada mamma. Men hon vĂ€ntade in mig lite dĂ„ och dĂ„ under loppet och servade mig med nĂ€sduk mellan varven som en god dotter bör göra 😉 Ha ha nĂ€h skoja bara, jag frĂ„gade henne flera gĂ„nger om hon inte ville köra sitt egna race. Men jag förstĂ„r henne det Ă€r sĂ„ mycket roligare att Ă„ka tillsammans sĂ„ jag Ă€r sĂ„klart evigt tacksam att hon vill det. Vi adopterade Ă€ven en Ă€ldre Schweizisk man i spĂ„ret som vi sporrade och hejade fram. Han var sĂ„ glad över att vi grattade honom nĂ€r han gick i mĂ„l en kort stund efter oss.

Precis innan mÄlgÄngen

Vi fick vÄra koskÀllor runt halsen efter mÄlgÄng och det lÀt sÄÄÄ otroligt roligt nÀr alla vi som gÄtt i mÄl pÄ led gick i den tjocka snön mot dusch/baggage stÀllet. Det lÀt som en skock kossor ute pÄ promenad tillsammans. Vi beslöt oss för att duscha och byta till torra klÀder före vi skulle Àta vÄr pasta som man fÄr efter loppet. Det var sÄ gott med pastatallrik med massor av parmesan och en cola efter loppet. Man var helt enkelt vÀrd det!

HÀr inne Äts pastan, med loppet pÄ repris!

SkÄl!

SÄ vad vi tyckte om loppet? Jag skulle utan att tveka göra loppet igen, men dÄ vill jag trÀna mina axlar och armar mera före dess samt trÀna mera pÄ lÄnga distanser med monoton diagonal körning sÄ jag kan njuta mera av loppet Àn att slita hÄrt. Men det var kanske tyngre Àn jag hade förvÀntat mig? Man jÀmför snabbt distans, men det skiljer sig sÄ mycket mellan olika lopp. Det hade varit roligt att komma in i mÄlet kanske 30 minuter tidigare sÄ man fÄr mera kÀnsla av mer folk inne i byn. Men vem vet, det kan kÀnda att man hade gjort det utan att behöva stanna och snyta sig 20 gÄnger under loppet? Borde kanske se det som en utmaning att krympa loppet minst 30 minuter till en annan gÄng?

Vi Àr trötta, nöjda och glada men samtidigt lite tomma nÀr vi lommar ner mot tÄgstationen. Vi skall snart Äka hem, alltsÄ hem hem. Vi skulle sÄ gÀrna stannat kvar lÀngre tid. Tiden har verkligen flygit ivÀg. Vi tar tÄget till Pontresina och ser att vÄrat tÄg hem kommer om nÄgra minuter pÄ vÀg mot Tirano. Vi hoppar pÄ det tÄget en station och sÄ Àr vi hemma igen. Det Àr nu becksvart ute och det faller stora, stora tunga snöflingor. Vi börjar bli oroliga för vÀgen hem imorgon tidigt, tidigt.

Vi packar ned det mesta av packningen och börjar se över vÀgarna hemÄt. Hela vÄr Schweiziska regionen skall ha tungt snöfall hela natten. KÀnns inte jÀtte bra... Bilen sopas av helt och hÄllet och Àr helt ren vid 22-23 tiden och vi packar Àven in lite packning i bilen. Jag sover ganska dÄligt och vaknar av att det fullstÀndigt vrÀker ner snö vid 2 tiden.


Söndag:
Nu kan jag inte somna om, jag tar fram datorn och upptĂ€cker att den vĂ€gen vi helst hade valt vid snöfall genom biltĂ„get i Vereinatunneln inte gĂ„r att nĂ„. VĂ€garna Ă€r avstĂ€ngda. De flesta vĂ€garna i omrĂ„det visar rött eller rĂ€ttare sagt, det finns bara tvĂ„ alternativ för oss att komma hem. Antingen tar vi vĂ€gen över passet som Ă€nnu inte Ă€r rödmarkerat och fĂ„r i vĂ€rsta fall vĂ€nda och Ă„ka tillbaka. Eller sĂ„ stannar vi helt enkelt kvar i Schweiz och vĂ€ntar pĂ„ bĂ€ttre tider. Jag lĂ€gger undan datorn och hoppas pĂ„ en förĂ€ndring till kl 5. DĂ„ vĂ€cker jag Tricia och vi Ă€r nĂ€stan helt fĂ€rdiga för frulle och för att prata fĂ€rdvĂ€gen. Vi öppnar datorn, hĂ„ller tummarna och ser att lĂ€get Ă€r oförĂ€ndrat. Vi har fortfarande bara 2 alternativt. Vi hade som sagt egentligen föredragit biltĂ„get men vi vet inte hur lĂ„ng tid det tar innan vi kan ta oss dit, 2 timmar, 1 dag eller 4 dagar? Vi fĂ„r helt enkelt försöka ta oss över passet. NĂ€r vi kommer ner till bilen inser vi hur mycket det har snöat, fĂ„r vi skotta en vĂ€g först till baggageluckan före vi ens kan börja att lasta.

TillÀgg i efterhand:
Det tog 4 dagar innan vÀgen till biltÄget öppnade igen



Det tar sedan en tid att fĂ„ ut bilen frĂ„n den snöklĂ€dda parkeringen, Tricia fĂ„r skotta som en duracellkanin för att vi ska kunna ta oss nĂ„gon vart. Men det gĂ„r tillslut och trots en försening sĂ„ kommer vi ivĂ€g frĂ„n Pontresina 06:20. Det Ă€r vi och snöplogar ute Ă„ter igen och vĂ€gen Ă€r fint plogad till St.Moritz och vidare förbi Silvaplana före vi börjar stigningen över passet. Vinden och snön yr och vi Ă€r sĂ„Ă„Ă„ tacksamma att vi nĂ€stan Ă€r ensamma i detta vĂ€dret över passet sĂ„ att vi kan krypa över Julierpasset pĂ„ 2284 meters höjd. Vi kryper fram och till och frĂ„n ser man knappt nĂ„gon meter framför bilen. Men vi ser kĂ€pparna med reflex pĂ„ sidorna av vĂ€gen, vilket blir vĂ„r rĂ€ddning nĂ€r man knappt ser nĂ„got. Vi mĂ„ste stanna och skrapa rutan eftersom den isar igen snabbt i vĂ€dret, trots att vi har pĂ„ max hastigheten pĂ„ vindrutetorkarna. Det kĂ€nns nĂ€r vi fĂ„r stanna pĂ„ en vĂ€g mitt ute i vildmarken uppe pĂ„ ett berg pĂ„ grund av att det fullstĂ€ndigt vrĂ€ker ned snö. En gĂ„ng nĂ€r Tricia hoppade ut landade hon i 30 cm snö och bara sjönk, detta mitt pĂ„ vĂ€gen. Men vad gör det nĂ€r man kommer in i en varm och skön bil? Man blir orolig nĂ€r det kommer nĂ„gon av de fĂ„ bilarna som passerar att de inte skall se oss i snöyran nĂ€r vi kryper fram. Men har man aldrig Ă„kt dĂ€r tidigare sĂ„ Ă€r man ju inte jĂ€tte kaxig. Men vi tar det vĂ€ldigt lugnt och det gĂ„r sett till förutsĂ€ttningarna riktigt bra ner till andra sidan.



Precis efter vi passerat passet sĂ„ undersöker vi Ă„ter vĂ€garna. Allt övrigt Ă€r fortfarande stĂ€ngt och Julierpassets status Ă€r nu Ă€ndrad till krav pĂ„ snökedjor. Vi kĂ€nde oss aldrig rĂ€dda, Ă€ven om det kĂ€ndes lite speciellt. Vi hade snökedjor i bilen, gott om varma klĂ€der och mat och varm dryck. Även pĂ„ andra sidan Ă€r det mycket snö och snöplogar fortsĂ€tter sitt eviga arbete.



Vi tar och Ă„ker lugnare vĂ€gar vidare mot Tyskland. NĂ€r vi nĂ„r Lindau vid Bodensee vĂ€ntar en skön benstrĂ€ckning, fikapus och toapaus. Bodensee grĂ€nsar mot Tyskland, Österrike och Schweiz och ligger naturskönt i södra kanten av Tyskland. Nu har vi ett dagsverk rakt genom A7 i Tyskland. För mĂ„nga veckor sedan bokade vi en fĂ€rja frĂ„n Puttgarden. Ren chansning pĂ„ tiden. Vi hade sagt vi tittar först pĂ„ tiden pĂ„ GPS nĂ€r vi kommit en bit i Tyskland. För fĂ€rjan fĂ„r inte pĂ„verka vĂ„rat tempo nĂ€r vi kör. Men nĂ€r vi vĂ€l tittar och inser att det kan komma att bli perfekt om vi tuffar pĂ„ i bra tempo genom Tyskland dĂ„ satsar vi pĂ„ det!

Fikapaus!

Vi har nÄgra minuter pÄ oss att besöka Bordershopen, vi sÀger ja ja vi provar iallafall. De stÀnger om nÄgra minuter och det tar exakt 2 minuter frÄn att vi lÀmnar bilen till att vi Àr tillbaka i bilen med 2 kartonger Rieslingvin under armen. Det mÄste ÀndÄ vara vÀrldsrekord?

Vi taxar in med vĂ„r förköpta biljett som var en chansning men som blev helt enkelt perfekt. Förköper man i god tid kostar biljetten endast 308 kr för bil + 2 pers. TRÖTTA Ă€ntrar vi fĂ€rjan som Ă€r nĂ€st intill tom och det Ă€r nu ett gĂ€ng timmar kvar hem. Tricia sover nu gott i bilen pĂ„ vĂ€gen genom Danmark mot Öresundsbron. Nu börjar det bli tungt! Vi passerar över bron och ett litet tag efter Malmö Ă€r det dags för chaufförbyte.

Tricia tar oss sÀkert hem, det Àr en omdirigering vid Landskrona pga en polisjakt men annars Àr det lite trafik och jag kan efter det Àntligen slappna av och sova nÄgon timma pÄ vÀgen hem. Efter att ha varit vaken sedan kl 2 pÄ morgonen sÄ gÄr ögonen i kors nÀr vi skall packa ur bilen strax mer Àn ett dygn senare.

Vi tar in all packning, rÀddar den italienska parmesanen in i kylen och sedan faller vi ner pÄ kudden. NÀr klockan ringer 4-5 timmar senare sÄ inser man att man Àr tillbaka i verkligheten. Nu kallar jobb, skola och fotbollstrÀning ikvÀll. Vi Àr medvetna att detta kommer bli en trött vecka.

Men det Àr det vÀl ÀndÄ vÀrt? Vilken fantastisk resa vi har haft. Man lÀngtar sÄ tillbaka. Till snön, till solen och till den underbart vackra miljön.

Nu ses vi nog inte pÄ ett tag igen, hoppas ni haft en trevlig resa ihop med oss för denna gÄngen och hoppas ni fick njuta av bilderna frÄn detta underbara vackre omrÄde.

Vi hoppas vi kommer tillbaka dit igen!

Som vanligt, OFTAST Ac som skriver och OFTAST Tricia som plÄtar. Tack för oss!
Vi har avverkat 48 tepÄsar, 2 honungsbukar. Och kört 320 mil. Tack pappa/morfar för lÄnet av Tigern!

Just det ja... glömde ju nÀstan... vad var speciellt coolt med sÀngen? Simsalabim...




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar