tisdag 9 januari 2018

Bella Livigno 💖 del 1


Nu har vi varit i Livigno i nÄgra dagar och vi tycker vi kommit tillrÀtta pÄ ett hÀrligt sÀtt. Ja faktiskt allt Àr positivt annat Àn 2 smÄ mesiga negativa klagande saker...

1. Gratis bussen slutar gÄ före 20.00...
2. Min hÀl har fÄtt ett mysigt sÄr större Àn en gammal 5 kr...

Ja det var nog det vi kunde komma pÄ..

För hur fint Àr det inte?


Vi bor i en fin liten lÀgenhet precis vid första bergskanten av backarna. SÄ Àr det bra med snö sÄ kan man Äka offpist ner till lÀgenheten frÄn yttersta pisten. Det gjorde vi nÀmligen 2 gÄnger idag! Bussen gÄr precis utanför huset och Àr gratis i hela Livigno. Vi har 2 linjer att vÀlja pÄ, bÄde blÄ och grön. Dessa bÄda gÄr rÀtt genom hela byn. Byn Àr avlÄng och har berg pÄ bÄda sidor och skidÄkning pÄ bÀgge sidorna av dalen. Mitt mellan bergen ligger denna avlÄnga by samt Àven dessa fantastiska lÀngdskidspÄr.

VÄr lÀgenhet har ett kök/vardagsrum med utsikt mot bergen, ett stort fint sovrum. Bra badrum och en liten hall med en extra garderob. Perfekt för alla skidklÀder. Vi saknar nog egentligen bara en ugn. Men det finns bÄde micro och diskmaskin och sÄdant som man behöver. En ordentlig kyl/frys som man kan fylla med dessa fantastiska rÄvarorna samt 2 balkonger =) VÄr tanke Àr, eftersom vi Àr borta sÄ lÀnge att mestadels Àta hemma och de gÄnger vi kÀnner för det eller helt enkelt Àr hungriga just dÄ, unna oss lunch eller middag ute. Det Àr ganska skönt efter en dag ute att slippa klÀ pÄ sig och gÄ ut pÄ stan.

Huset har ett bra garage i kÀllaren dÀr bilen stÄr parkerad i vÀrmen, och som nog mest kommer stÄ dÀr under vÄr vistelse hÀr. DÀr har vi Àven skidförrÄdet som man har egna lÄsbara skÄp med pjÀxvÀrmare. Vi har fÄtt 2 fina skÄp eftersom vi bÄde Äker lÀngd och utför. VÀrden har Àven erbjudit oss att fÄ anvÀnda hans vallarum.... hmmm... undrar om han kan valla för oss dÄ... sÄ kassa som vi Àr, Àven om vi nyligen desperata gjorde ett halvtappert försök i Tranemo.

VĂ„rt hus
Men nÀr vi vaknade söndag morgon sÄ blev det en underbar frulle hemma med fantastisk utsikt som man inte kunde sluta att njuta av, men sÄ smÄningom hoppade vi i lÀngdklÀderna och tog med skidor och stavar i handen och promenerade ner mot city och sÄ dÄ Àven lÀngdskidspÄren. Vilka fantastiska spÄr! Vi hÀpnade. DubbelspÄrade och enkelriktade sÄ begav vi oss ivÀg lÀngst "turistrutten" som Àr 30km och ganska lÀtt. Det Àr lite backar upp och ner men inget dramatiskt eller sÄ. Ganska lik tjejvasan i sitt upplÀgg skulle man kunna sÀga.





NÀr vi kommit ca hÀlften sÄ kommer vi pÄ att jösses* det Àr ju grand finale i Tour de ski. KlÀttringen - Kliv, kliv överlev ni vet! Vi beger oss mot nÀrmsta restaurang som Àr helt frÄgande till vad vi vill se. Vad Àr detta Tour de ski? Vi undrar hu de inte kan veta, Dario Cologna Àr ju uppvÀxt typ rakt över berget? Tycker de borde skÀmmas! Vi springer ut till bussen och tar oss med bussen hem mot vÄr lÀgenhet. Tricia fÄr snabbt fejka vÄr IP för att vi skall fÄ in SVT play dÄ programmet inte gÄr att se frÄn utlandet. SÄdÀr ja, nu blir det soppa spetsad med extra pasta och kyckling och vi fÄr sett bÄde SVT med grand finale och mat i magen.

Klockan tickar pÄ före vi Àr tillbaka med bussen igen pÄ utgÄngsplatsen. Och nÀr vi kommit halvvÀgs tillbaka mot starten igen kommer vi pÄ att vi Àven behöver handla nÄgra saker. Upp till affÀren och handlar med vÄra lÀngdskidor och sedan ner till spÄren igen. Nu har mörkret helt lagt sig. Det Àr helt enkelt magiskt. Vi var kokheta tidigare pÄ dagen vid den lilla stigningen. Nu Àr temperaturen perfekt efter att det blivit nÄgra grader kallare. SpÄren Àr fantastiska och vi fullkomligt flyger fram och det ljuset vi har Àr frÄn den vita snön och av byn och husen runtomkring oss. Vi Àr som ett med naturen, vi Àr fullkomligt lyriska och vi Àr minst Dario nÀr vi stakar hela vÀgen hem mot starten. Och vi skulle ljuga om vi inte direkt började fundera pÄ om vi nÄgon gÄng skall köra nattvasan. Vilken grej!

VÀldigt lÀtt att ta kort samtidigt som man glider fram och det Àr kolsvart... NOT!!


3 mil senare och vi tar en liten extra liten snutt tillbaka till mitten av byn. Vi Àr sugna pÄ att köra mera men jag kÀnner av en anande blÄsa i hÀlen. Konstigt nÀr man har samma socka/skor man haft flera ggr pÄ sig vid lÀngdskidÄkning. Vi promenerar genom gÄgatan i byn pÄ vÀgen hemÄt och vi hÀpnar av alla dessa butiker. VÀl hemma sÄ blir det rÄstekt potatis och fantastiskt goda grillspett som vi hade köpt i charken dagen före. Och sÄklart tomat/mozarella tallrik. Lite gott rödvin det till.... Do I need to say more? Och hur var det med den anande blÄsan? Mmmm inte bara anande utan Àven stor dessvÀrre.

Byn

MÄndag morgon och vi vaknar upp till en magisk morgon, solen skiner och fÄglarna kvittrar och kossorna rÄmar. Compeden Àr pÄ plats och vi tar oss ner mot turistrutten igen. Det Àr varmt och blÄsan Àr besvÀrlig. FÄr tagit av mig sockan mitt i spÄret efter ca 30 min, compeden har trillat ner och det Àr definitivt ingen hud kvar lÀngre. Försöker rÀdda med medhavd rÀddning och vi fortsÀtter vÄr tur. NÀr vi Àr lÀngst bort i slutet mot andra riktningen mot Schweiz. SÄ beslutar vi oss för att nej, vi mÄste fylla pÄ med energi. Men de hade precis stÀngt köket sÄ vi fick tigga till oss lite smör och bröd som annat fattigfolk och lite vatten till det före vi beger oss tillbaka mot Livigno igen. Nu tornar de mörka molnen upp och det blir hastigt kallare. Vi stretar oss lite tillbaka men vi Àr sÄ nöjda nÀr vi stakar oss i mÄl igen efter Äter igen 3 mil i benen och ja framför allt i armarna. 6 mil under de 2 första dagarna Àr vi nöjda med.

Morgonens fina vÀder

Morgonens fina vÀder
HÀr ser man vÀdret som Àr pÄvÀg in
Nu beger vi oss hem, det blir dusch och lite mellis och konstaterar att det finns inget kvar av huden pÄ hÀlen. Nu skall vi ner mot stan, fixa nÄgot bÀttre plÄster och vi behöver fÄ i oss mat och eventuellt skall det hyras utrustning för att gÄ över till utförsÄkning imorgon. JodÄ, det skall snöa inatt sÄ vi bara mÄste gÄ över till utför anser vi. Vi har lite beslutÄngest över vart vi skall hyra. Det finns en uppsjö av stÀllen. Och det lustiga Àr att det slutar med att vi hyr pÄ det stÀllet som vi redan siktat in oss pÄ frÄn början.... Och nu hade vi bara velat i onödan. HÀlen skriker efter hjÀlp och vÄra magar knorrar. SÄ till slut kommer vi pÄ bussen, med hyrskidor och pjÀxor och allt och Àr instÀllda pÄ att Äka hem istÀllet för att Àta. Jamen vad hÀnder dÄ ? Jo den jÀdrans bussen sÀger mitt i city att nu Àr det slutÄkt. Vad tusan nu? Sura, hungriga och griniga och med en hotande och haltande mor sÄ drar vi oss med skidor och ÄbÀke mot restaurangen lÀngre ner pÄ vÄr gata. Nu lÀngtade man efter de lÀtta och smidiga lÀngdskidorna! Grinig fÄr vi ÀndÄ i oss magiskt goda pizzor och cola och vatten och nu försvinner grinigheten och gÄr över till ren pur trötthet sÄ vi efter 22 tiden ramlar in genom dörren hemma.

Imorse vaknade man av ljudet av plogbilar och det snöar för fullt och det viner i knutarna. Jag tar fram mobilen och det skall blÄsa ordentligt under morgon och eftermiddag. Beslutet blir lÀtt att dra tÀcket över huvudet 1 timma till. NÀr vi kommer ut avtar snöandet lite och solen dyker upp. Vi tar bussen 2 hÄllplatser till första liften dÀr det inte kommer blÄsa lika mycket. Föret Àr magiskt, det Àr helt fantastiskt. Det Àr nysnö och fantastisk skidÄkning. Men vi Àr pÄ tok för varma och vi som nÀstan alltid annars har med rygga. Inte idag inte. Vi tar och kör av pisten och kör ner mot huset och skrattandes kommer vi upp bakom snövallen som smÄ snögubbar. Helt enkelt underbart! Helt enkelt magiskt! Vi fÄr byta allt under eftersom vi Àr hur varma som helst och beger oss sedan nöjda tillbaka mot backarna igen. Kör oss genom det nÀrmsta systemet i fantastiska backar. Inget folk och tomma liftar. T.o.m hÀlen Àr fantastisk! Och hyrgrejerna fungerar utmÀrkt!




Nere vid vÄr favorit lift

NÀr vi varit uppe och vÀnt lÀngst upp och beger oss ner igen sÄ inser vi att vi Àr hungriga. Det blir depÄstopp med god gulaschsoppa och pommes och en stor vatten. Sedan upp mot toppen igen, men nu har vinden dykt upp ordentligt igen och nu Àr det inte lika mysigt lÀngre utan mellanlager och den riktiga temperaturen faller 8 grader direkt. Vi kör nÄgra repor till och nu kÀnns det i kroppen bÄde frÄn denna dagen i fantastik lössnö och frÄn 6 mil lÀngd. Efter ett par repor i hemma backen sÄ tar vi oss ut frÄn pisten igen och ner mot boendet. Nu skriker benen av mjölksyra men det Àr sÄ vÀrt det.

VÀgen frÄn pisten hem till oss

Vi byter bara skor, och tar med ryggorna och beger oss mot bussen. Ner för att kolla nÄgra affÀrer samt att fylla pÄ lite mat dÀr hemma. Sedan bussen hemÄt igen. Nu vÀntar man med spÀnning pÄ ett glas rödvin och en god spagetti bolognese, skrivandes i sin fina alpstass. Ja alltsÄ understÀllet ;)

HÀrlig vÀg fram till vÄrt hus

IkvÀll skall vi lÀgga oss tidigare. Imorgon har vi tÀnkt att ta en early bird pin, ja nu har ju inte de sÄdana hÀr. Men hade de haft sÄ hade vi planerat att ta den imorgon. Men det fÄr sÄklart tiden utvisa. Men det blir iallafall utför till 100% imorgon med.

Fast vilken del av systemet det blir dÄ, det fÄr tiden utvisa.

Tills att vi ses igen, en varm kram frÄn oss - helt enkelt frÄn paradiset!

/Under pennan Àr OFTAST Ac och under FOTO Àr OFTAST Tricia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar