söndag 7 januari 2018

VĂ€gen mot det vita guldet 😊❄️🚡🎿

Nu var det lĂ€nge sedan vi sĂ„gs. SĂ€g att vi Ă€r saknade av er? Nu börjar jakten pĂ„ det vita guldet. Vi skall mot snön, för oss alltsĂ„ det vita guldet. Åter igen blir det alpvĂ€rlden precis som förra Ă„ret. Det skall bli helt enkelt underbart att befinna sig i alperna under mer Ă€n 2 fulla veckor. Nu skall vi vĂ€l hinna med ordentligt med skidor bĂ„de pĂ„ lĂ€ngden och utför? Ni kommer fĂ„ följa med oss pĂ„ vĂ„r resa om ni vill och fĂ„ besöka flera lĂ€nder tillsammans med oss men framförallt tillbringa tid i Livigno i Italien samt Pontresina vid St.Moritz i Schweiz.

Jul och nyÄr har passerat revy, ett par dagar före avresan stÀdas julen ut. Granen slÀngs ut och stjÀrnorna plockas ner. Det blir liksom bÄde mörkt och ljust pÄ samma gÄng. Men man bryr sig mindre denna gÄngen. För packningen Àr förberedd, högar med flera uppsÀttningar klÀder för bÄda skidsporterna Àr framplockade. Nu lÀngtar vi!

Vi har tagit en vĂ€lbehövd vila frĂ„n fotbollen. Nu skall det bara bli snö, snö och mera snö. Vi lĂ€ngtar efter ljuset och den energin det ger oss, man lĂ€ngtar efter smĂ€rtan i slutet av dagen nĂ€r man knappt orkar klĂ€ av sig. Veckan gĂ„r fort. Helt plötsligt Ă€r det torsdag och klockan slĂ„r 16+. Jag checkar ut frĂ„n jobbet för kommande 2,5 veckorna nĂ€r Tricia kommer spinnandes med den packade bilen och  de nyvallade skidorna och hĂ€mtar mig pĂ„ jobbet.

Endast den medhavda termosen och vattenflaskan skall fyllas sedan Àr det dags och vi Àr snart ute pÄ motorvÀgen söderut. Första anhalten Àr inte sÄ lÄngt borta. Det blir depÄstop med bÄde god mat, dryck och trevligt sÀllskap hos SIS och Lars i Landskrona pÄ vÀgen.

Förra Äret tog vi oss ner mot kontinenten via Trelleborg-Rostock. Det fungerade utmÀrkt sÄ vi beslutade att göra detsamma denna gÄngen. Varför Àndra pÄ ett vinnande koncept? Men den gÄngen hamnade vi sist i ledet och det tog lite tid att komma av fÀrjan. Nu hade vi beslutat oss att vara pÄ plats en timma före avgÄng för att förhoppningsvis komma ombord tidigare och dÀrmed av snabbare. Men vaddÄ? Vad hjÀlpte det, vi var trots den tidigare incheckningen typ sist i kön. AlltsÄ vilken tid kommer folk dit? Kul att stÄ dÀr och vÀnta i en kö flera timmar? NOT!

Men det verkade vara mera lĂ„ngtradare denna gĂ„ngen och fĂ€rre personbilar. Det tog bra med tid med lastandet, men pĂ„ ett vĂ€ldigt imponerade och tight sĂ€tt lyckades de fĂ„ ombord alla dessa lastbilar och bilar. TT´s lines Tow Sawyer lĂ€gger ut medan vi gör tvĂ€rtom. Vi gĂ„r och lĂ€gger oss i hytten och somnar nĂ€stan direkt. Vi sover vĂ€ldigt gott mĂ„ste jag sĂ€ga. Men eftersom vi vĂ€rderar att fĂ„ vĂ„ra timmar sömn sĂ„ skippar vi frukosten ombord.

VĂ„r hytt

Vi stiger upp 05.30 och frÀschar till oss för att sedan gÄ ner mot bildÀck. Det gÄr trots allt smidigt av fÀrjan och 06.15 rullar vi ivÀg pÄ autobahn söderut mot Berlin. En del hatar denna vÀgen, vi tycker den Àr ganska trevlig och rullar pÄ snabbt med lite trafik.

Vi har ett depÄstopp med kaffepÄfyllning samt toalettbesök och det Àr en mindre köbildning pga en olycka men vi Àr nöjda ÀndÄ. Strax efter kl 13 svÀnger in vid Ingolstadt Village för ett besök i denna outletbyn samt toalettbesök och lite energipÄfyllning.

JÀttefin outletby, med mÄnga kÀnda varumÀrken. Men inte sÄ mycket som föll oss i smaken, vi la mest tid hos Nike och WMF. Lustigt nog blev det endast en ljuslykta/tomtelykta till vÄr nya fina terass för oss just pÄ WMF. Vi var nöjda och skrattade Ät att vÄr balkong i Livigno kommer helt klart ha finaste lyktan. VÀrdfamiljen kommer troligtvis skaka pÄ huvudet Ät dessa svenska tjejer som tar med sig en egen lykta ;) Vad blir energipÄfyllningen? SÄklart en semmel med Bratwurst och en med Currywurst. JÀtte goda Äker de ner i maggen, men nu rinner tiden snabbt ivÀg.

Finn fem (ett) fel

Ingolstadt Village

Klockan börjar nĂ€rma sig sen eftermiddag och vi inser att vi sĂ€kert kommer bli sinkade via MĂŒnchen, sĂ„ efter ett snabbt överslag sĂ„ beslutar vi att oss för att Ă„ka över Augsburg mot FĂŒssen. Nu skall vi till Hohenschwangau vid FĂŒssen. Vi hade bestĂ€mt med boendet att vi checkar in mellan 18-20. Men redan strax före kl 18 Ă€r vi pĂ„ plats vid hotellet som har utsikt mot slottet Neuschwanstein. Slottet som inspirerat Disney till slottet i Törnrosa. Det ser verkligen ut som en saga nĂ€r det tronar upp pĂ„ höjden ovanför byn och inramningen av berg och alptoppar i bakgrunden i omrĂ„det.

Vi checkar in och efter lite kvĂ€llsbilder sĂ„ beger vi oss mot ett besök i den trevliga byn FĂŒssen. Vi fyller Ă€ven pĂ„ förrĂ„det lite frĂ„n byns supermarket samt tankar full tank och sedan skall vi hitta en restaurang. Vid detta laget Ă€r vi ordentligt trötta. Det slutar med att vi Ă„ker till Schwangau och Ă€ter asiatiskt. Ha ha, sĂ„ komiskt men det var faktiskt helt fantastiskt gott. Ett mycket bra val visade det sig vara.

TyvÀrr var slottet sÄpass upplyst att det inte riktigt blev bra pÄ bild

Hemma har alla varit sjuka i omgivningen det sista och man Àr lÀtt nervös nÀr halsen börjar tjockna lite. Men med en varm och het soppa pÄ restaurangen sÄ kÀnns det redan bÀttre och nÀr vi kryper ner i prinsessa sÀngen sÄ Àr det vÀldigt skönt att fÄ somna. Vilken bra dag det blivit trots mÄnga mil i bil pÄ vÀgen.

Vi vaknar till en vacker morgon pÄ fredag morgonen och diset ligger sÄ vackert och tjockt över fÀlten. Ser precis ut som en sagovÀrld. Det blir frukost vid kvart i 8 och sedan bollar vi hur vi skall lÀgga upp dagen. IgÄr var tunneln stÀngd mot Livigno och har varit det i minst ett dygn. Kan det vara det igen? Det skulle innebÀra en stor omvÀg, eller skall vi bli kvar hÀr eller nÄgonstans lÀngst vÀgen? Men vi hade turen med oss och tunneln ser ut att ha öppnat igen. Men kanske det bÀr med sig köer av ditresande folk som fÄtt skjuta pÄ resan lite? Vi beslutar ÀndÄ att inte lÀgga för mycket tid lokalt men vi vill ÀndÄ ta en tur upp mot slottet.

Morgonens dis
(Utsikt frÄn slottet)

För att komma in i slottet kan man endast köpa biljetten med guidad tur. Det kostar 13 eur per person ( minus lite rabatt för att vi bor pÄ lokalt hotell ) och gratis för barn och ungdom under 18 Är. Men tydligen Àr morgonturen oftast bokad i förvÀg och mycket riktigt sÄ Àr det Àven sÄ denna dagen och vi skulle fÄ vÀnta minst en-tvÄ timma för att fÄ en guidad tur. OmrÄdet Àr inte hysteriskt kommersiellt, bara ett litet, litet omrÄde precis nedanför slottet Àr kommersiellt. Men vill man ha morgonturen skall man helt klart boka i förvÀg. Man kan heller inte köra upp med bil mot slottet eller köpa biljetter dÀr uppe, utan allt detta sker nere i "vÄr by". SÄ det Àr en organiserat kaos kan man sÀga.

Vi inser att om vi tar en senare guidad tur sÄ kommer vi ivÀg för sent mot Livigno. SÄ vi sparar turen inne pÄ slottet till nÀsta besök och vi lÀgger istÀllet 6 eur per person pÄ att Äka hÀstdroska upp mot slottet. Det Àr vacker vy mot bÄde slottet och ner mot byn. Dock var det trÄkigt att vandringslederna inte har vintervÀg och de flesta var avstÀngda, sÄ Àven utsiktsplatserna dÀr man ser ner mot slottet. Vi fick helt enkelt nöja oss med hÀst och vagn och se oss omkring lite runtom slottet. Vi promenerade sedan ner mot byn igen och valde att snedda över nÄgra leder som inte var öppna men ej heller spÀrrade. Nu började det fylla pÄ med folk ordentligt och vi var glada över att gÄ tillbaka till vÄrt hotell och hÀmta bilen. Man skall nog helt klart satsa pÄ morgon eller eftermiddagsbesök verkar det som. DÄ sa ÀndÄ vÄr hotellvÀrdinna att lördagarna brukar vara lugnare. Jag Àr skeptisk.

GÄngvÀgen dÀr Àven hÀstdroskorna Äkte


Ser ni bussen?

VÀgen som försvann


Slottets innergÄrd

GÄngvÀgen vi tog ned





Vi rullar ut mot vĂ„r vĂ€g frĂ„n Tyskland via Imst och Landeck i Österrike och vidare mot Schweiz dĂ€r vi skall ta tunneln nĂ€ra Zernez mot Livigno, Italien. Tunneln som Ă€r enkelriktad och som vissa tider hĂ„ller helt stĂ€ngt frĂ„n ena eller andra hĂ„llet. Vi köper den österrikiska etiketten som man att sĂ€tter pĂ„ rutan för 9 eur som gĂ€ller 10 dagar som sĂ€ljs direkt vid grĂ€nsen. Efter köpet kommer vi ut till första strĂ€ckan i Österrike och upptĂ€cker dĂ„ milslĂ„nga köer som Ă€r stillastĂ„ende. Men nĂ€r man Ă€r 2 i bilen dĂ„ den ena kör och den andra Ă€r kartlĂ€sare av klass sĂ„ skapar detta smĂ€rre problem och snart hittar vi annan vĂ€g förbi dessa köer. SĂ„ vĂ„r fĂ€rd flyter pĂ„ fantastiskt bra och vid Fernpasset sĂ„ möter vi timslĂ„nga köer och kan skatta oss lyckliga. Det Ă€r mĂ€ngder av snö och vi passerar fantastiska lĂ€ngdspĂ„r omrĂ„den pĂ„ flera stĂ€llen. Vi passerar omrĂ„det Zugspitze med tysklands högsta berg pĂ„ andra sidan, samt före dess kör vi under Highline179, definitivt ett besök vi vill göra vid annat tillfĂ€lle. 406 meters bro som Ă€r 114 meter högt upp och jag tycker att 8 eur verkar vara ett fynd för detta besök. Googla den Ă€r mitt tips.

Highline179


NĂ€ra nu!



Man ser tydligt att det mycket riktigt mĂ„ste varit problem hĂ€romdagen pga snömĂ€ngden, men landskapet Ă€r magiskt vackert och vi har bra tempo framĂ„t genom bĂ„de Österrike samt Schweiz. NĂ€r vi nĂ€rmar oss tunneln Munt La Schera sĂ„ stannas vi pĂ„ vĂ€gen och de förklarar att tunneln just nu Ă€r avstĂ€ngd, dock bara i 20 minuter till. Vi Ă€r en av de första bilarna som blir förpassade till en fĂ„lla dĂ€r rader med bilar byggs pĂ„ i vĂ„rt kölvatten. SĂ„ nĂ€r vi slĂ€pps pĂ„ efter ca 20 minuter sĂ„ Ă€r vi bil nummer 3 av 50 som tar oss de slingriga isiga vĂ€garna mot tunneln och trots underlaget i ett mycket bra tempo. NĂ€r vi kommer ut pĂ„ andra sidan sĂ„ gĂ„r det snabbt eftersom vi har förköpt vĂ„rt passage och vi rullar snart in i Livigno.


Vi Àr pÄ plats och det nÀstan 1,5 timma för tidigt före vÄr incheckning. Vi Àr hÀnförda av den bra mycket större byn Àn vad vi förvÀntat oss men mycket pittoresk pÄ samma gÄng. Kommer det vara lika mycket folk nÀsta vecka? Eller kommer mÄnga Äka hem imorgon? Vi har hört att stora bytesdagen annars Àr just lördagarna som Àr idag. Ja, ja det kommer tiden att utvisa.Vi inser att byn mÄste vara en perfekt kombination för ett större sÀllskap dÀr nÄgra Äker utför och andra lÀngd. Vi gillar kanske personligen lite mindre byar Àn detta. Men vi kommer helt klart att kunna roa oss under denna tiden hÀr med det utbudet som erbjuds av bÄde utför och lÀngd samt HUR mÄnga restauranger och affÀrer som helst.

DÄ vi som sagt Àr tidiga Äker vi till mataffÀren och handlar pÄ oss fÀrskvaror som Àr sÄ magiska som de kan vara just i Italien. Det Àr jÀtte fin kyckling och kött, pasta i olika former och massor av ost samt chark och naturligtvis Àven frukostsaker, vin och öl =) Vi kommer exakt den tiden vi sagt till vÀrden till vÄr incheckning vilket var kl 16.00.

Vi fÄr vÄr lÀgenhet med underbar utsikt mot bergen. Vi packar upp maten först och utsvultna tillagas nu pasta/pesto med fÀrsk kyckling med god citronsmak. Vi hade för brÄttom dÄ vi var sÄ hungriga sÄ tomaten och mozzarellan fÄr tyvÀrr vÀnta med att Äka in i vÄr mun. Sedan packar vi upp och boar in oss lite. Köket har hysterisk lampa, sÄ vÄr nya lykta kommer istÀllet vÀl tillpass i vÄr nu mycket mysigare kök med utsikt mot bergen och snön. Bilen Àr nerkörd i garaget och bussen stannar precis utanför. TyvÀrr Àr halsen dÀr igen. Men nu kallar te med honung samt nu startar en dos med coldzym och skall bli bra med sömn inatt.

Vi Ă€r nu redo - Ă€r ni? Vi ses om nĂ„gon dag igen 💘 hĂ€lsning frĂ„n Bella Italia e Livigno

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar