tisdag 1 augusti 2017

Costa Amalfi och gudarnas stig 🇼đŸ‡č❤️👞 del 2/4

Vi har det underbart i Bella Italia 🇼đŸ‡č ( tyvĂ€rr sent inlĂ€gg av bloggning pga tekniska problem )

Men vad har vi haft för oss sedan vi sÄgs sist?
Det var skönt att komma tillbaka till Praiano och Bellavista. Det blev att njuta en stund pÄ den vackra terassen efter vi hade anlÀnt hotellet och checkat in pÄ vÄrt rum.


Sedan blev ett dopp i hotellets pool och och följt av en dusch och ett glas prosecco pÄ balkongen. Det var hÀr vÄr vÀgar skildes Ät sist. Gubben, som vi sedan funnit ut heter Giovanni skrek - Champagne!

Hotellets pool

Vi fÄr nu inta vÄr första 4 rÀtters middag. Det Àr glÀdje för Tricia att av en av rÀtterna som serveras Àr pasta med musslor. Och lika mycket glÀdje för mig att jag kan fÄ alternativ pasta med tomatsÄs och den smakar ljuvligt. Vi sitter och njuter av den varma kvÀllen före det Àr dags att lÀgga sig. Som ni sÀkert förstÄr sÄ Àr vi trötta och slitna efter de senaste dagarnas schema och vandringar. Vi har beslutat oss för sovmorgon och att ta det lite stilla nÀsta dag.

Middagsutsikten
Middag

Vi har en skön sovmorgon och drar oss uppÄt frukosten strax före den slutar att serveras. Vi Àr bland de sista att sitta dÀr och njuta av det goda utbudet. Terassen Àr underbar och man drömma sig bort hÀr lÀnge. Vi sitter kvar och pratar lÀnge, Àven med fÄgeln och katten och vi njuter av att göra ingeting. NÀr vi kÀnner oss redo att ta tag i dagen sÄ Àr det dags för att bada. Eftersom vÄr egna vik har en del sjögÄng idag och Àr lite krabb och vi Àr inte sÄ sugna pÄ poolen sÄ packar vi vÀskan och promenerar lite lÀngre bort till Praianos, Marina di Praia. HÀr Àr ljuvligt underbart denna sena eftermiddagen. Vattnet Àr turkost och vi njuter av bÄde hopp och bad och salta klippor. Vi kan dock tÀnka oss det Àr knökfullt hÀr mitt pÄ dagen.






NÀr det Àr dags att gÄ hemÄt sÄ promenerar vi via övre delen av Praiano ner mot vÄrt hotell igen. Vi avnjuter en glass dÀr uppe lÀngs vÀgen och nu vankas dusch före vi Äterigen skall njuta av kvÀllens middag.

VÄr utsikt nÀr vi promenerar i övre Praiano

Imorgon skall vi pÄ utflykt till Capri. NÀr vi bokade hotellet köpte vi en deal. Rum med havsutsikt (tror nÀstan alla rum har det men inte riktigt alla) frukostbuffé samt 4 rÀtters middag och dessutom en dagsutflykt till Capri. SÄ nÀr klockan ringer 08.00, det Àr dags för frukost och att sedan skall vi vara nere i viken ca 400 trappsteg lÀngre ner kl 10.00. Vi var 11 personer frÄn hotellets gÀster samt 2 frÄn familjen som skulle ta hand om oss i denna dagens utflykt till Capri.

Hotellets bÄt och dagens fÀrdmedel

Vi Äkte lite sightseeing pÄ vÀgen, passerade lilla ön vi ser frÄn vÄrt rum. Samt att vi sedan Äkte sightseeing lÀngst med kustlinjen av ön Capri. SÄg bland annat Sofia Lorens hus och lite andra utpekade kÀnda hus som inte sa oss sÄ mycket dÄ. Vi passerar genom Capris kÀnda bergbÄge.






Capri

Sedan angör vi Capri efter att vi fÄtt tillÄtelse att gÄ in i hamnen. ( BÄtarna cirkulerar för att fÄ sina "pass" att fÄ lov att gÄ in ) Och vi fÄr tillsÀgelsen att bÄten avgÄr 16.30 igen pÄ samma plats. Vi ser knappast det som ett problem. Klockan Àr nu kanske runt 12-12.30. Och vilket kaos vi anlÀnder till. Vad har vi gett oss in pÄ? Det Àr lÄnga köer bÄde till Funicolare som gÄr upp mot Capri, samt vid bussarna som man kan ta bÄde till Capri och AnaCapri. ( 2 olika delar av ön Capri ) Vi ser bussarna matar pÄ och eftersom vi har beslutat oss för att ta linbanan upp till Monte Solaro ( som gÄr precis i mitten av AnaCapri och Capri men som avgÄr frÄn AnaCapri ) sÄ tar vi bussen direkt till AnaCapri. Det Àr lÄng kö men det matar pÄ fint, bussarna rullar pÄ bra. Ja typ tills att det Àr vÄr tur... och dÄ hÀnder INGET!!! Vi Àr varma, riktigt varma och vi bara stÄr och stÄr vilket kÀnns som en evighet. Till slut Àr det dags för oss att gÄ pÄ den lilla minibussen som skall in i de trÄnga grÀnderna. Vi tar oss uppÄt mot AnaCapri. NÀr vi kommer till platsen för linbanan börjar vi fundera pÄ tiden. Vi hade nÀmligen planerat att gÄ hiketrailen ner frÄn berget ner till Capri. Vi frÄgar och det skall ta en timma, vi visar trailen igen. Jo det skall ta en timma. Vi Àr tveksamma men kÀnner att Àven om det tar det dubbla sÄ hinner vi. SÄ vi köper 2 biljetter upp enkel biljett 8 eur per person ( om man köper t&r 11 eur ).

Utsikt frĂ„n liften 


Det var verkligen jĂ€tte mysigt och utsikten Ă€r underbar.  Vi kan dock inte njuta för lĂ€nge dĂ€r uppe. Klockan har tickat pĂ„ och nu Ă€r det dags att ta hiketrailen som leder oss ner igen.






Vi hittar den snart och det gÄr bra, vi trampar pÄ i ganska bra tempo. Vi passerar massor av geckos och det Àr syrsor överallt. Tricia sparkar till en sten som far ivÀg. Och den hamnar rÀtt pÄ en orm och vi har numera chockat den ormen för all framtid. Troligtvis ligger den död dÀr uppe pÄ berget nu. För först fÄr den en sten i pannan och sedan 2 bedövande skrik och sedan springer vi.... ha ha...




Sedan kommer vi till utmĂ€rkningen av ett vĂ€gval pĂ„ kartan. Nu blir vi fundersamma. Men det mĂ„ste vara den trailen som Ă€r mest nertrampad. Vi gĂ„r pĂ„. Snart möter vi nĂ„gra Nya ZeelĂ€ndare som har vĂ€nt, de hittar ingen vĂ€g ner. Ok vi tar tĂ€ten tillbaka och tar den andra vĂ€gen nu istĂ€llet. Den Ă€r svĂ„r och det klĂ€ttras och det stupar och vi trampar pĂ„ snabbt för vi inser tiden rinner ivĂ€g för oss. Till slut nĂ„r vi fram till en kedja dĂ€r vi skall alltsĂ„ ner för att stort stup, klĂ€ttrandes med en liten kedja... DĂ€r kĂ€nner vi, att det gör vi aldrig! Vi fĂ„r nu ta snabbaste vĂ€gen tillbaka via ormbunkar större Ă€n oss sjĂ€lva och taggbuskarna hĂ€lsar pĂ„ vĂ„r hud med stora revor. Vi mer eller mindre springer fram och försöker varna alla ormar med ljudliga nerstampningar. Efter en riktig pĂ€rs Ă€r vi tillbaka till ett av vĂ„ra tidigaste vĂ€gval, dĂ€r man kan vĂ€lja en enklare hikevĂ€g ner mot AnaCapri. FrĂ„n dĂ€r tar vi oss mer eller mindre i löptempo ( obs i vĂ€rmen ) ner till vĂ€gen genom AnaCapri. Vi kommer ut i en ringlande vĂ€g. Bussar passerar oss men ingen kan stanna hĂ€r  i den smala och kurviga vĂ€gen. Vi Ă€r lite stressade sĂ„klart, bĂ„ten bör nu lĂ€mnat Capri vid detta laget. Det kommer en dam med en lite mini lastbil, vi ber sĂ„ gott vi kan att fĂ„ Ă„ka med henne och tveksamt sĂ€ger hon ja och vi hoppar upp pĂ„ flaket ( ett under att vi hade krafter kvar ).

Flaket

Vi kom pÄ detta sÀttet ner till vÀgen som skiljer AnaCapri och Capri Ät. DÀr tackar vi för skjutsen. Nu mÄste vi ner till hamnen. Vi försöker lifta. Ingen stannar. Men snart kommer en buss... den gÄr sÄÄÄÄÄ lÄngsamt. Vi kommer in i hamnen ca en kvart för sent. Nu Àr det maxlöpning ( Tricia steget före, jag flÄsandes efter ) mot bortre delen av hamnen. De har fÄtt lÀmna bryggan, men de Àr kvar... de ligger pÄ sniken... vi vinkar, de vinkar... vi Àr sÄ varma men sÄ glada. WE MADE IT !

BÄten mÄste fÄ tillÄtelse att gÄ in och innan de ens nÄr bryggan har vi skuttat ombord. Ingen fattar nÄgot och vi Àr pÄ vÀg. VÄra bÄtkamrater vill höra vad vi gjort ( vi Àr svettiga, smutsiga och blodrevor pÄ ben och armar ) och de som kör bÄten Àr lite sura pÄ oss ( sÄklart, det fattar vi med - helt förstÄligt.. men vi trodde ALDRIG de skulle vara kvar och vÀnta sÄ lÀnge, vi Àr sÄ tacksamma ) NÀr vi berÀttar och vÀnder oss om ser vi stupet och vi undrar hur det ens kan finnas en hiketrail ner dÀr, och om man bara hade vetat det var den vyn frÄn början... Ja ja men pÄ detta sÀttet fÄr vi ett minne med i bagaget. Men Capri? Tja det verkar vara en ganska hysterisk ö som man sÀkert mÄr bÀttre av att avnjuta pÄ andra delar av Äret. Fast den Àr vacker!


Capri
Positano

Ja ja vĂ€l hemma i lilla lugna och sköna viken igen sĂ„ tar Tricia och gĂ„r hem de ca 400 stegen till rummet och jag stannar nere i viken och pustar ut och badar. Det Ă€r dĂ„ Giovanni Ă€r dĂ€r. Han frĂ„gar direkt om det Ă€r jag som bor vid bananerna. Jo det stĂ€mmer bra... eh* och snart har jag eh* jag vet inte riktigt vad det Ă€r... en middagsinvitation eller en date eller vad ? Jag tackar vĂ€nligt nej och skrattar nĂ€stan ihjĂ€l mig inombords. Han frĂ„gar om jag kommer till viken imorgon och jag sĂ€ger kanske - han - vi ses... ( jag tĂ€nker -jag gĂ„r inte ner till viken imorgon och fĂ„r samtidigt dĂ„ligt samvete )  Det var en av de skönaste duscharna pĂ„ lĂ€nge vĂ€l uppe i rummet efter ca 400 trappsteg igen...men nu Ă€r det redan dags för middag. Vi som knappt hunnit fĂ„ i oss nĂ„got denna dagen, vi fullkomligt renskrapar varenda millimeter av dessa 4 rĂ€tter denna kvĂ€llen.



Vi planerar nu inför resterande fÄ dagar... och om vi skall göra hiken gudarnas stig ( Il Sentiro Degli Dei ) sÄ Àr det imorgon det gÀller, vi Àr tveksamma efter dagen men vi beslutar oss ÀndÄ för att göra den. Vi hade hellre gjort den pÄ söndag. Men dÄ finns ingen lika tidig buss. Vi sÀtter klockan pÄ 06.30 och gÄr och lÀgger oss. Natten kÀnns kort, vi hade frÄgat om vi kunde fÄ en tidigare frukost. Hon skulle stÀlla fram nÄgot till oss... What.. kaffekopp, en croissant och vitt bröd, men inget pÄlÀgg, inget smör... vi hoppar kaffet och slÀnger ner nutella och det vita brödet i vÀskan och en gaffel att bre med och sÄ drar vi trapporna upp mot bussen. Vi vill inte missa den. Vid bussen fyller vi pÄ vattenförrÄdet. Vi vet att det Àr chansning att hinna med bussbytet i Amalfi, vi vet att missar vi den sÄ kan vi lÀgga ner det. DÄ blir det för varmt att komma ivÀg senare. Vi hinner och vi Àr sÄ nöjda nÀr vi Àr pÄ nÀsta buss frÄn Amalfi som tuffar uppÄt Äter igen mot Agerola. Klockan Àr nu strax efter 8 pÄ morgonen.

NÀr vi kommer till Agerola fyller vi pÄ med lite energi igen. Det blir cappuccino, juice och nÄgot snabbt Àtbart och vi köper mera vatten och frukt samt besöker bageriet för att köpa nÄgot churros look alike. Denna gÄngen gynnade vi det andra kafét och det var bra drag, den lilla fruktaffÀren i byn nÀra torget var helt perfekt, den var prickfri och det fick tanten höra frÄn oss. Hon blev sÄ glad.

Degli dei - gudarnas stig
Vi var goa och glada och vi sÄg fram mot gudarnas stig nÀr vi nu med stora kliv Àntligen var pÄ vÀg. Det var varmt men inte olidligt och det var endast nÄgra enstaka andra hikers. Vi kunde nÀst intill ensamma njuta av den första delen av hiken. Jag kan verkligen rekommendera denna hiken. Den var gudomligt vacker. Den har sÄdan vyer som Àr helt otroliga. Man passerar Àven en del skuggdelar vilket gör att den kÀnns njutbar. Och det fanns flera bra stÀllen att inta sin matsÀck pÄ. Man bör ha med sig rikligt med vatten. Det stupar lite och Àr en del partier upp och ner. Men jag skulle sÀga hiken Àr ganska lÀtt om man inte har för svÄr svindel. Nu gick vi hela vÀgen frÄn Agerola till Positano. Man kan Àven pÄbörja frÄn Praiano men dÄ börjar man börja med en MASSA trappor. SÄ jag skulle sÀga att ta bussen som vi gjorde till Agerola och gÄ dÀrifrÄn till Nocella och ta bussen dÀrifrÄn Àr nog egentligen melodin. Efter Nocella till Positano Àr det tungt för det Àr TRAPPOR i all oÀndlighet. Och mera "vÀg" promenad Àn hike i slutet sÄ inget att lÀgga energi pÄ i vÀrmen. BÀttre att dra ner till havet och bada som en bra avslutning pÄ en fantastiskt vacker och trevlig hike.




Praiano



HĂ€rlig utsikt till fikat


Vi gick som sagt vidare den lÀngsta vÀgen till Positano för vi kÀnde oss frÀscha nÀr vi nÄdde Nocella. Det skulle vi inte gjort! Det finns ett litet mysigt stÀlle nÀr man nÄr Nocella. Stanna dÀr och fika och kolla nÀr nÀsta buss gÄr istÀllet. Nu gick vi vidare och nÄdda slutligen varma och trötta efter ca 1600 trappor ner ett helt hysteriskt Positano.



Trappor i oÀndlighet

Visst det Àr en vacker stad, men sÄ vacker sÄ det blir till denna extremt dyra och överexploterade staden som det blivit. Lite synd och skam skulle jag sÀga. Men vi gÄr ner och njuter av ett hÀrligt bad. Vi vÀljer att endast avnjuta varsin cola och glass och beger oss sedan mot bussen. Bussarna Àr knökfulla med folk men vi kommer pÄ tillbaka till lugnet i Praiano. Vi gÄr till affÀren och förser oss med lite dryck och salta chips och fyller pÄ förrÄdet för söndagens utflykt med standardinnehÄllet vatten och frukt.

Vi orkar inte mĂ„nga steg i trapporna ner mot hotellet sĂ„ behöver vi tar en energipaus i skuggan mitt i trappan halvvĂ€gs ner mot hotellet med en Sprite och en Birra och en underbar chipspĂ„se. DĂ€r sitter vi helt fĂ€rdiga men sĂ„ nöjda och glada och stolta efter dagens hike. Och vi njuter av den underbar vyn som Ă€r sĂ„ unik för Amalfi. SĂ„ vackert. 


Nöjda av dagen sÄ duschar vi och sedan Àr det dags för middag efter lite slapptid pÄ balkongen. Middagen var god men tyvÀrr valde vi fel, sÄdan fisk som inte alla Àter - ja illafall inte jag. Men jag pillade ut köttet som Tricia fick avnjutit. Det var nog jobbigare för henne att pilla. Ja nu lÄg vi inte bÀttre till hos personalen direkt efter det pillandet i sÀkert den mycket fina fisken.




Vi somnar gott och imorgon Ă€r vĂ„r sista heldag. Vi beslutar oss för att göra en utflykt till Amalfi och Atrani efter frukosten. Det var den lilla staden Atrani som vi förĂ€lskade oss sĂ„ i förra gĂ„ngen vi var hĂ€r. Men vi tycket inte vi hittade nĂ„got prisvĂ€rt boende dĂ€r denna gĂ„ngen nĂ€r vi letade. Det vi hittade kostade nĂ€stan lika mycket för lĂ€genhet som vi betalade för vĂ„r halvpension. SĂ„ vi börjar med att vi tar bussen till Amalfi. Det Ă€r kaos hĂ€r precis som i Positano. Men vi fĂ„r undersökt att vĂ„r bĂ„t gĂ„r imorgon eftermiddag som vi hoppades pĂ„ att den skulle göra. Och vi tar en liten promenad i Amalfi, men vi fĂ„r snart nog och tar oss mot den lilla tunneln till Atrani, följt av den stora.  

Lilla tunneln
IngÄngen till den stora tunneln
Stora tunneln

Vi nÄr nu Atrani. Mycket folk pÄ stranden Àr det hÀr typ alltid som idag en söndag mitt i sommaren. Men mest italienare. Men vi tar oss ut mot klippan till vÄr favoritplats och den sköna trappan dÀr man kan gÄ eller hoppa frÄn. HÀr njuter man och vattnet Àr gudomligt.

Atrani






Efter ett lÄngt hÀrligt bad sÄ Àr det dags för att sÀtta oss pÄ en underbar restaurang precis bredvid havet med halva priset mot Amalfi. DÀr vi delar pÄ en gudomlig Margareta och pÄ en mumsig sallad och det blir birra / cola.















Eftersom vi nu beslutat oss för bĂ„ten imorgon direkt till lĂ€ngre ner pĂ„ kusten och vi Ă€r nyfikna pĂ„ de smĂ„ stĂ€derna efter Atrani i riktning mot Salerno sĂ„ beslutar vi oss för att ta bussen mot Cetara. Vi passerar Minori, sedan Maiori och sedan en litet liten by som heter Erchie som vi tyckte pĂ„ hĂ„ll se vĂ€ldigt mysig ut. Sedan Ă€r det det dags för Cetara. Vi trycker för stopp, men han stannar inte pĂ„ busshĂ„llplatsen och vi skriker högt FERMA / FERMATA - han stoppar inte. Alla andra pĂ„ bussen börjar skrika, han ignorerar Ă€nnu. Till slut blev det irritation pĂ„ bussen och han kĂ€nner sig nog tvingad att stanna. SĂ„ vi blir avslĂ€ppta en bra bit frĂ„n byn. Vi blir i princip burna genom gĂ„ngen för att komma av den knökfulla bussen.  Ja ja det var bara att gĂ„ tillbaka ner mot byn, hĂ€r var det inte lika vanligt med turism och tydligen inte lika vanligt att gĂ„ av bussen ;)

Utsikt dÀr vi fÄr gÄ av bussen

Det mÀrks tydligt att vi skapar mer uppmÀrksamhet. Mysig liten by, med vanligt liv och livligt pÄ strandpromenaden denna söndag eftermiddagen, De hade Àven en DJ pÄ stranden denna söndags eftermiddagen!!





Ja ja, vi gĂ„r nu och badar och sedan tar vi oss tillbaka upp mot bussen. Vi missar precis den knökfulla bussen och det Ă€r först nu vi inser det Ă€r söndagstabell. Det Ă€r lĂ„ngt till nĂ€sta buss. Vi stĂ„r vĂ€l och lĂ€nge och fĂ„r sedan Ă„ka med en bĂ€rgningsbil mot Maiori. Han skall hĂ€mta upp efter en olycka. Det Ă€r lĂ„Ă„Ă„Ă„Ă„nga köer efter olyckan men en bĂ€rgningsbil kommer alltid fram. SĂ„ nu borde vĂ„r buss komma snart tĂ€nker vi... det kommer ingen buss... Vi börjar vi nervösa hur vi skall ta oss hem. NĂ€r vi slutligen mer eller mindre gett upp hoppet sĂ„ kommer Ă€ntligen bussen och vi Ă€r sĂ„ glada nĂ€r det stĂ„r Amalfi pĂ„ bussen. MĂ„ste vara typ 2 timmar försening. Vi inser nu att vi inte kommer hinna hem till hotellet till middagen. Men nĂ€r vi kommer in med bussen i Amalfi sĂ„ kommer nĂ€sta bakslag. Sista bussen har gĂ„tt. Va? Hur e det möjligt i denna turistmetropol? Vi vĂ€ljer ut nĂ„gon bil att försöka lifta med. Det blir Italienska Tony som skall just till vĂ„r lilla by för att se pĂ„ Luminaria di San Domenico. Denna underbara ljusshow utanför kyrkan i Praiano som vi bevittnade sist vi var hĂ€r. ( En tradition som startade 1606 ) Åh sĂ„ glada vi blev, vi skulle komma hem och vi skulle hinna till showen. VĂ€l framme i vĂ„r by gick ner och hĂ€mtade vĂ„r nyckel och lĂ€mnade packningen. Lite besvikna blev vi tyvĂ€rr för ljusshowen för ljusshowen utanför kyrkan vad en brĂ„kdel av sĂ„ stor som den var sist. Men nu istĂ€llet var den mera utspridd runtomkring i byn. Men fint Ă€r det likvĂ€l denna varma natt nĂ€r klockan nu nĂ€rmar sig midnatt.







Positano



Nu kan ni förstÄ hur hungriga vi var nu nÀr vi Àntligen fick lite i maggen och sista prosecco korken flög mot skyn lÄngt upp i Praiano. Skrattande efter denna tokiga dagen och totalt slut sÄ la vi oss pÄ kudden och somnade gott. Imorgon Àr det dags att packa och bege oss mot nÀsta kust.

Efter frukosten gÄr vi och packar ihop vÄra vÀskor och lÀmnar dem vid receptionen nÀr vi checkar ut. Vi gÄr ner till vÄr vik och njuter av flera timmar nere i vÄr lilla vik. Vi badar och hoppar och simmar och skrattar och njuter av denna underbara dagen. Denna viken Àr verkligen sÄ underbar. TÀnk om man inte hade behövt att gÄ de dÀr ca 400 trappstegen ( per vÀg ) bara... Man Àr frÀsch nÀr man börjar trampa uppÄt men nÀr man nÄr hotellet rinner svetten igen ;)













NÀr vi sedan hÀmtar vÄra vÀskor sÄ Àr det dags att rusa mot bussen och vi Àr nÀstan chockartat snabbt i Amalfi. Vi intar en hyfsat god lunch pÄ vÀrldens sÀmsta hak. Och hade vi inte haft packningen hade vi hellre promenerat lÀngre bort. Men vi skall strax köpa vÄra metro di mare biljetter, vi skall korsa Salerno bukten till precis andra sidan bukten. Men i vÀrmen fÄr det först bli en snickersglass nere vid bÄtarna i skuggan. Det Àr sedan dags att bege oss mot Cilento kusten, dÀr vi skall bo i Castellabate. Nu mot San Marco!


Arrivederci Amalfi
Arrivederci Atrani

BÄtturen tar ca 1 timma och vi tycker det Àr billigt med 9 eur per person. BÄten Àr nÀstan tom, den gÄr snabbt och vi passerar ett delfinstim pÄ vÀgen. Vi nÄr San Marco och vi Àr nu vid nÀsta kust, men mera om den kusten kommer i nÀsta inlÀgg. Nu skall vi njuta av att bo i en studio högt uppe en en gammal, gammal medeltids by.

Ciao!
Castellabate

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar