fredag 4 augusti 2017

Benvenuti al Castellabate, Costa Cilento 🇼đŸ‡č😊☀️ del 3/4

AnlÀnder Costa Cilento som Àr det nÀst största naturreservatet i Italien.

BÄten vi tar frÄn Amalfi lÀgger till i San Marco di Castellabate belÀget lÀngst med Cilento kusten.


Det Àr helt klart en lugnare kust vi har nÄtt nu. Det var Àven sÄ vi har planerat det. För att fÄ kontrasterna. Det Àr en vacker hamn vi kommit till och det Àr inte mÄnga personer pÄ plats. Det kÀnns stilla och fridfullt men vi har svÄrt att hitta busshÄllplatsen. Den Àr knappt synlig och vi fÄr sedan reda pÄ att vi ÀndÄ passerat den flera gÄnger. Det enda som kÀnnetecknar att det Àr en hÄllplats Àr en oansenligt papper pÄ baksidan med busstider. Det Àr tydligt att hÀr VET man bara var hÄllplatsen Àr eller sÄ Äker man inte buss.


Snart Àr vi dock ombord bussen som tar oss ca 10 minuter till grannbyn som heter Santa Maria di Castellabate. Den Àr nÀstan 3-4 gÄnger större Àn lilla grannen vi anlÀnde med bÄten till och Santa Maria Àr en mysig liten stad som vi gillar direkt. HÀr byter vi buss och tar vi oss vidare med nÀsta lilla buss i de slingriga vÀgarna upp till den gamla medeltidsstaden Castellabate högt belÀgen mitt mellan San Marco och Santa Maria. Det Àr hÀr vi skall bo de kommande 4 nÀtterna. Vilken miljö och vilket stilla stÀlle. Denna medeltida stad frÄn 1123. Det Àr som tiden stÄtt stilla i all evighet.

Vi vandrar genom slingriga smÄ gator och trÄnga grÀnder den lilla biten ner mot boendet, hÀr kan man lÀtt gÄ lite vilse sÄ tack gode gud för GPSen i mobilen. Och vilken fantastiskt fin studio vi anlÀnder till! Det kÀnns som ett fynd 110 eur natten med 2 stora dubbelsÀngar och en bÀddsoffa. Ja, inte för att vi 2 utnyttjade allt det. Men det var en fantastisk studio med en gemensam takterass och en fantastisk vy. Men det bÀsta var att lÀgga sig pÄ natten med vid gavel pÄ alla fönster och blicka över de medeltida taken dÀr mÄnen lyser vackert. Som i en saga.

PÄvÀg till boendet

VÄr utsikt frÄn sovrumsfönstret


HĂ€r bor vi bra, vi gĂ„r ut en svĂ€ng och hittar precis bredvid oss en underbar affĂ€r med frukt och grönt dĂ€r vi fĂ„r handlat lite med oss hem. Vi tar en liten promenad i den mysiga lilla byn före vi runt midnatt stupar i sĂ€ng och blickar ut mot den vackra mĂ„nen - La Luna 🌝

En av byns kyrkor


Vi fÄr en liten sovmorgon och nÀr vi vaknar sÄ har vi inte fÄtt handla frukostvaror Ànnu. Men att fÄ slÄ upp ögonen till denna vyn? Kan inte bara det mÀtta?



Men eftersom klockan nÀrmar sig brunch sÄ vi lagar till en frukost bestÄende av pastapesto och tomatsallad denna dagen. Det kan vÀl aldrig nÄgonsin bli fel?


Vi packar sedan ihop oss för dagen men beslutar att vi skall ta och gÄ ner till Santa Maria di Castellabate istÀllet för att ta bussen. Det borde vÀl finnas en rakare vÀg att gÄ ner Àn den slingra vÀgen som bussen tar? Ja, om det nu finns en bÀttre vÀg sÄ hittade iallafall inte vi den. Det var varmt, riktigt varmt denna dagen att gÄ ner till Santa Maria. Det blir en vacker men mycket varm promenad.

Vy ut över Santa Maria


Santa Marias gÄgata

Santa Marias strand
Santa Maria

Det var sÄ ljuvligt att komma fram till den mysiga lilla staden och badet blir en njutning nÀr det nÀstan kokar i vattnet nÀr vi gÄr i heta som vi var. Fint stÀlle! Vi ligger i badet lÀnge, lÀnge och det Àr först nÀstan nÀr vi börjat frysa ( hur det ens var möjligt ) som vi ger upp och vandrar genom stan bort mot mataffÀren under tiden som vi upptÀcker staden. DÀr handlar vi pÄ oss lite fÀrskvaror före vi gÄr till bussen som klÀttrar med oss upp mot Castellabate igen. Vi missar precis den otroligt vackra solnedgÄngen under vÄr bussfÀrd uppÄt.

Santa Marias gÄgata
Santa Marias gÄgata


Vi kÀnner att imorgon mÄste vi klara att pricka in att plÄta solnedgÄngen. Nu blir det att packa upp maten och efter en mysig kvÀll med god hemlagad middag sÄ knoppar vi gott in i vÄr mysiga studio.

NÀsta morgon avnjuter vi frukosten före vi drar ivÀg med bussen. Nu skall vi ta oss lite lÀngre bort och tar bussen ner till utkanten av San Marco dÀr vi byter till en större buss mot lilla mysiga byn Acciaroli. En av de byar dÀr folk lever lÀngst. HÀr rÄder ingen stress och maten Àr god och man rör pÄ sig Àven som gammal. I min teori för att jag kan inte komma ihÄg nÄgra trappor ? ;)

Visst Ă€r det en mysig stad dĂ€r tiden stĂ„r stilla, dĂ€r polisen rör sig i golfbilar och det Ă€r genuint mysigt nĂ€r vi gĂ„r lĂ€ngst den lilla bygatan hittar vi en förtrĂ€fflig liten butik som fixar vĂ„r mellis att ta med till stranden. En smörgĂ„s med buffalomozzarella och parmaskinka. Men att Acciaroli skall vara mera unikt Ă€n nĂ„got annat i omrĂ„det? Nja, alla smĂ„ byar hĂ€r Ă€r verkligen trevliga. Men se sjĂ€lva! Ni fĂ„r bilda er en egen uppfattning.

Acciarolis hamn

GĂ„gata

Nu Àr mÄlet att promenera lÀngst med den oÀndliga stranden och komma till utkanten av alla badande.Vi fÄr promenera riktigt lÄngt förvÄnansvÀrt nog. Var kommer folket ifrÄn? Men vi hittar en underbar plats dÀr vi badar lÀnge, ja vi tom Àter lunchen nere i vattnet och hÀlsar pÄ de smÄ fiskarna.

VÀldigt lÄng strand






NÀr vi Àr vÀl friterade sÄ promenerar vi upp till vÀgen och hoppas att bussen skall stanna för oss. Vi Àr lÀtt oroliga nÀr den kommer runt kurvan medan vi vinkar och döm av vÄr förvÄning nÀr den slÀnger sig ut till vÀgkanten. Vi springer över vÀgen och strax Àr vi pÄ vÀg mot Santa Maria. Framme i stan Santa Maria behöver vi vÀnta lite pÄ vÄr lilla buss upp mot byn sÄ tar vi lite kallt och dricka under tiden och det smakar gott. Rippe, det smakar GOTT!


Kan det bli mer italienskt?


Vi Àr pÄ bussen hemÄt en timma tidigare Àn igÄr och vi inser att vi har ganska gott om tid för att uppleva solnedgÄngen uppifrÄn Castellabate. SolnedgÄngen blir magisk! HÀr kommer vi bomba med vackra bilder frÄn vackra Castellabate.























NÀr kommer hem efter att ha Àtit nÄgon glass sÄ beslutar vi oss för att hyra en bil för ett dygn i Santa Maria och bege oss lÀngre söderut lÀngst med Costa Cilento kusten. SÄ snart Àr bilen bokad via nÀtet. SÄ klockan sÀtts och det blir tyvÀrr för fÄ timmar sömn före det Àr dags att Àta frukost och fixa picnic korgen inför dagen. Precis nÀr vi skall gÄ ner till bussen för att Äka och hÀmta hyrbilen och vi har packat ihop oss för att komma hem sent till kvÀllen och planerat för en 20-25 mils tur sÄ ringer telefonen. Det Àr hyrbilsfirman som meddelar att bilen hade pajat vid tillbaka lÀmnandet. Det var sÄklart med stor besvikelse eftersom vi har packat för en bilytflykt och lagt maten i vÄr fina picnickorg. Vi fÄr nu istÀllet pÄ 5 röda packa om och rycka pÄ axlarna och besluta att vi tar samma buss ÀndÄ fast nu istÀllet ner mot San Marco.

Vi tar beslutet att vi skall vandra frĂ„n San Marco till Licosa. DĂ€r sirenerna kallat pĂ„ sjömĂ€nnen och stĂ€llet som t.o.m nĂ€mns i OdyssĂ©en ( dĂ„ Odysseus Ă€r pĂ„vĂ€g hem frĂ„n Troja ) Den vackra vĂ€gen Ă€r skön och Ă€r vĂ€xlande mellan otrolig hetta och sköna skuggpartier. Vi passerar oĂ€ndligt vackra vikar och olivlundar och vi besöks av geckos som Ă€r nyfikna pĂ„ oss.










NÀr vi nÄr Licosa sÄ spanar vi in den lilla ön med fyren dÀr det sÀgs att sirenerna lockat pÄ sjömÀnnen och dragit dem ner i havet av sin vackra kallelse.


Nu mÄste vi bada, hÀr finner vi vÄr badvik för stunden och det blir Àven pÄ denna stranden vi intar vÄr goda tonfisk/mozzarella sallad som vi fixat för dagen pÄ vÄrt boende. Att sjÀlva korgen fick stanna hemma, det Àr en sak men maten fick iallafall följa med oss pÄ dagens hike.



Vi var friska och frÀscha efter en hÀrlig lunch och ett par lÄnga dopp. SÄ vi beslutade oss för att vandra vidare runt udden mot nÀsta stad Ogliastro. Men vi blev fundersamma nÀr vi kom fram till denna skylten...


Hmm skall vi vĂ„ga vandra vidare ? No entry.. undrar om det skrĂ€mmer mest eller om det Ă€r varningen  för giftiga ormar och vildsvin som skrĂ€mmer oss mest. Men vi Ă€r modiga (korkade?) och vi vandrar pĂ„. Det Ă€r tydligen sĂ„ att vildsvinen trivs i dessa skogarna som ligger hĂ€r. Vi klarade oss bĂ„de besök av ormar och vildsvin. Men geckos lekte med oss lite sĂ„ vi kunde hoppa högt. VĂ„rt vapen var vĂ„r pĂ„se med smutsiga lunchtallrikar som vi skulle anvĂ€nda som machete. ( sĂ„ hade nĂ€mligen Macgyver ha gjort.... )











VÀl pÄ andra sidan sÄ blÀngde vakten pÄ oss nÀr vi plÄtade skylten... vi var ute... vi hade klarat oss... Vi blev sÄklart kaxiga över att vi hade vÄgat! Vi sÄg rester av dÀr vilsvinen bökat runt men annars har vi inte sett nÄgot annat Àn vÄra Geckoskompisar.


Vi hade tagit ett dopp halvvÀgs inne i omrÄdet. Men nÀr vi var framme i Ogliastro sÄ tyckte vi att vi var vÀl vÀrda bÄde ett hÀrligt dopp igen samt en iskall cola före vi tog bussen tillbaka igen mot Santa Maria di Castellabate.





VÀl framme i Santa Maria sÄ gick vi och handlade fÀrsk fisk som vi skulle laga till hemma under kvÀllen. Men gud sÄ bortskÀmd man Àr i Sverige med filéer. Det var ju inte helt populÀrt nÀr vi bad honom ta ut inÀlvor och kapa huvud och fena. Men maten blev fantastiskt god och det blev en fantastisk middag vi kunde inta uppe pÄ takterassen i kvÀllens magiska dis.






FramĂ„t nĂ€rmre midnatt beger vi oss ut i natten och besöker slottet samt Ă€ter ett par omgĂ„ngar isglass denna mycket varma kvĂ€ll före det Ă€r dags att lĂ€gga sig och sova för sista gĂ„ngen i Castellabate. PĂ„ morgonen var det dags att packa ihop och vi Ă€r sjĂ€lvklart  tvungna att bjuda er pĂ„ el grand finale frĂ„n Castellabate. Detta kyrkspelet som de bjuder pĂ„ varje morgon kl 08.30

Vi ses i Roma






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar